Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Operaorkestret:

Feast during
a plague

Ferdigspilt
Fiolinmusiker og noter Foto: Erik Berg

Fest i fryktens tid

Motsetningene mellom frykt og overlevelse har fascinert kunstnere og diktere til alle tider, og få situasjoner understreker paradoksene sterkere enn en verden i pandemi. Fra to ytterpunkter belyser denne konserten et samfunn i unntakstilstand, gjennom Prokofjevs vakre musikk fra Romeo og Julie, til Gubaidulinas ekstatiske orkesterverk Feast during a plague.

På 1500-tallet feide bølger av pest over England, og herr og fru Shakespeare forskanset seg hjemme for å beskytte tre måneder gamle William. Et par år før Romeo og Julie ble skrevet i 1595/96, ble landet igjen rammet av Svartedauden. Teatrene stengte i over et år, og 10 000 mennesker døde bare i London. Hele Shakespeares liv var preget av trusselen om nye utbrudd, likevel er det bare i Romeo og Julie at det kommer helt konkret til uttrykk. Julies budbringer blir satt i karantene som følge av pesten som herjet, og Romeo får aldri vite at hans elskedes død bare er et spill.

Sergej Prokofjev: Romeo og Julie

Den hjerteskjærende kjærlighetshistorien mellom det unge paret fra to familier i dyp konflikt, stopper aldri å fengsle oss. Prokofjev komponerte musikken til balletten Romeo og Julie i 1935, men musikken ble kjent allerede gjennom konsert-suitene som han arrangerte lenge før den fullstendige ballettenpremieren i 1940. Prokofjev skrev i alt tre suiter, og på denne konserten får vi høre høydepunktene fra dem alle.

Sofia Gubaidulina: Feast during a plague (2005)

Feast during a plague er et verk fullt av motsetninger. Gubaidulina er sterkt inspirert av Alexander Pusjkins novelle med samme navn. Men der Pusjkin lot historien utfolde seg under en fest i en pestbefengt by, tok Gubaidulina symbolikken videre. Hun har laget et musikalsk portrett av det moderne livet, det moralske forfallet og kontrasten mellom en verden som vrenges i sykdom og dem som velger å velte seg i egen nytelse og dekadens.

Dette enorme orkesterverket blir på mange måter et symbol på hvordan lidelse splitter menneskeheten i de privilegerte og de ulykkelige, og hvordan feiringens bedøvelse av sanser og bevissthet gjør apokalypsen mindre truende.

  • Rullestolbrukere må kjøpe billetter via Operaens kundesenter, på telefon: 21 42 21 21
  • Vi tar smittevern på største alvor og har laget gode rutiner for å ivareta publikum og ansatte. 

Medvirkende:

Konsertmester: Guro Kleven Hagen

Operaorkestret
Musikalsk ledelse: James Gaffigan

Program

Sofia Gubaidulina : Feast during a Plague (2005)

Sergej Prokofief: Romeo and Juliet
Utdrag fra Orkestersuite 1 og 2

1. Montagues and Capulets
2. Young Juliet
3. Masks
4. Balcony scene
5. Romeo at Juliet’s grave  
6. Death of Tybalt              

 

Podkast

Hva har Prokofjev til felles med samtidskomponisten Sofia Gubaidulina? Og hvor mange timer trenger en hornist før leppene hans virker på intrumentet?

 

Operaen på øret kan du også høre på Spotify, iTunes eller der du vanligvis hører podkaster.