Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Parsifal
3. akt

Ferdigspilt

En intens dose Wagner på Hovedscenen

Parsifal ble det siste musikkdramaet Richard Wagner skrev. Den siste akten inneholder mesterens kanskje aller mektigste musikk. Nå kan du oppleve den som konsert – med strålende solister, Operakoret og Operaorkestret!

Religion, filosofi, erotikk og stor musikk – Wagners Parsifal er en kraftbombe av et verk. Det er også et av Wagners aller lengste stykker. Nå kan du få et intenst utdrag fra denne, i form av den siste akten, servert som konsert på Hovedscenen.  

Kanskje er dette ditt første møte med Wagner? Kanskje er du ihuga Wagnerianer og sulten på neste dose? Her er det muligheter for å lukke øynene og bli med inn i denne eventyrlige musikalske verdenen.   

Jeg anbefaler sterkt at du får med deg siste forestillingen av «Parsifal, 3. akt» på Den Norske Opera & Ballett.

Magnus Andersson, Musikkkritikk.no

Kampen mot det onde 

Dramaet er basert på Wolfram von Eschenbachs epos Parzival fra 1200-tallet. Det handler om Den hellige gral, som Jesus skal ha drukket av under den siste nattverden, og Det hellige spyd, som stakk ham i siden da han hang på korset. Den unge Parsifal, «den rene dåre», vokter disse relikviene, sammen med et brorskap av riddere. Da deres konge Amfortas blir såret av spydet, må Parsifal gå i kamp mot den onde trollmannen Klingsor.   

Amfortas ble totalt overbevisende og troverdig tolket av Yngve Søberg.

Olav Egil Aune, Vårt Land

Hellig musikk 

Wagner skrev teksten selv og ville ikke at Parsifal skulle spilles noe annet sted enn ved hans eget operahus i Bayreuth. Dette var ikke en opera, sa han, men hellig musikk for scenen.  

Noe av det første Wagner skrev til dette verket var Langfredags-musikken i 3. akt, kjent for sin utrolige skjønnhet.  

  • Gratis introduksjonssamtale mellom Wagner-ekspert Erling E. Guldbrandsen og dramaturg Hedda Høgåsen-Hallesby en time før forestilling 
     

Medvirkende

  • Musikk og libretto
    Richard Wagner
  • Musikalsk ledelse
    Asher Fisch
  • Medvirkende
    Operakoret, Barnekoret og Operaorkestret
    • Amfortas
        • 27. aug. 2022 18:00
        • 30. aug. 2022 19:00
        • 2. sep. 2022 19:00
    • Gurnemanz
        • 27. aug. 2022 18:00
        • 30. aug. 2022 19:00
        • 2. sep. 2022 19:00
    • Parsifal
        • 27. aug. 2022 18:00
        • 30. aug. 2022 19:00
        • 2. sep. 2022 19:00

Handling

Dette skjer i 3. akt

Den gamle gralsridderen Gurnemanz klager over at Parsifal, som skulle redde dem, har vært borte lenge. Amfortas blir stadig svakere. Det er langfredag morgen og en mystisk mann dukker opp. Snart blir han gjenkjent som Parsifal, som besitter det hellige spydet. Kundry vasker føttene hans, Gurnemanz vasker hodet hans og Parsifal innvies som den nye lederen for gralsridderne. Han døper Kundry og frigjør henne fra forbannelsen hun er under. 

Amfortas blir båret inn; Parsifal berører såret hans med spydet, og Amfortas blir helbredet. Så viser han fram den hellige gralen, og Kundry, som nå har fått fred, faller livløs om, mens en hvit due svever over Parsifal. 

Operasjefens hilsen

Kjære publikum,   

Parsifal er det siste musikkdramaet Wagner skrev, og personlig synes jeg det er det vakreste. Verket haren intens handling, der mennesket går fra naiv uvitenhet, via syndefall og oppvåkning, mot en ny forståelse av seg selv – det er et drama om menneskets egen frelse. Og dette dramaet – Wagners lengste – bør man oppleve i sin helhet, minst en gang i livet. Komponisten Gustav Mahler, som selv opplevde Parsifal i Bayreuth i 1893, beskrev opplevelsen slik: «Da jeg kom ut av festspillhuset, helt trollbundet, forsto jeg at den største og mest smertefulle åpenbaringen nettopp hadde blitt vist for meg, og at jeg vil bære den med meg resten av mitt liv.» 

Samtidig, og som Mahlers intense beskrivelse vitner om, er Parsifal noe mer enn en handling over tre akter. «Her blir tid til sted», får Parsifal vite i første akt, og verket er formet som et triptyk – en tredelt tavle – der det er mulig å entre ett rom av gangen. Det inviterer vi til i denne konserten, som lar oss få nyte Wagners fantastiske musikk på noe kortere tid enn de nesten seks timene hele verket varer, og det med et knippe sterke solister på scenen, sammen med Operaorkestret og Operakoret under Asher Fischs ledelse.     

Og til de som måtte lure: Det blir mer Wagner i årene som kommer – det er bare å glede seg! 

Randi Stene, 
operasjef 

Lyd og bilde

Introduksjonssamtale

Hør Wagner-ekspert Erling E. Guldbrandsen og dramaturg Hedda Høgåsen-Hallesby snakke om Parsifal.

Musikklippene du hører, er fra Naxos' historiske innspilling fra Bayreuth i 1951.

Operaen på øret kan du høre på Spotify, iTunes eller der du pleier å høre podkaster.

Knut Skram, Erling Guldbrandsen og Randi Stene om Parsifal

Nedlastbare bilder