Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Skjebnens
makt

Kvinne i gul kjole Foto: James Hole
Kjøp
Spilles
7. oktober, 18:00
Scene
Hovedscenen
Varighet
3 t / 1 Pause

Lise Davidsen er endelig tilbake på Hovedscenen!

Unik sjanse til å oppleve stemmen alle snakker om – i Verdis mesterverk som konsert.

En verdensledende operastjerne vender hjem 

Lise Davidsen er fullbooket i mange år framover. De store scenene verden over venter på stemmen hennes, den New York Times beskrev som: «Not just a voice. The voice.»  

Nå har du en sjelden mulighet til å oppleve sopranen i Bjørvika. Her møter hun andre store stemmer, som baryton Yngve Søberg og tenor Russell Lamar Thomas. Sammen med Operaorkestret og Operakoret gir de oss Verdis mektige opera som konsert.  

Heftig kjærlighet og brennende hevn 

Skjebnens makt handler om Leonore, som har forelsket seg i han som ved et uhell klarte å drepe faren hennes. Broren hennes bestemmer seg for å ta hevn. Resultatet er et skikkelig familiedrama med intense følelser.  

Operaen er skrevet av Giuseppe Verdi på midten av 1800-tallet. Historien foregår på midten av 1700-tallet, men musikken gjør den likevel nær og levende. Bare ved å lytte kan vi leve oss inn i forelskelsen, skammen, frykten og sorgen Leonore opplever. 

Toppdirigent leder Operaorkestret 

Dirigent er Paolo Arrivabeni, spesialist i italiensk opera. I likhet med Lise Davidsen har han verdens største operascener som sin arbeidsplass. 

Gratis introduksjon 1 time før forestilling

Handling

Leonora har forelsket seg i Alvaro, som ved et uhell kommer til å skyte og drepe hennes far, Markien av Calatrava. Leonoras bror Carlo bestemmer seg for å ta hevn.  

Markien av Calatrava er lettet over at datteren Leonora vil rette seg etter hans ønske om å bryte forbindelsen med en for henne uverdig mann – Don Alvaro - som elsker henne.

På oppdrag fra Leonora pakker kammerpiken Curra en reiseveske for at de to damene kan flykte sammen med Leonoras kjæreste.

Leonora nøler et øyeblikk på grunn av sitt løfte til faren, men da hun ser Don Alvaro, forsvinner hennes betenkeligheter og hun lover å bli med ham.

I flukten overraskes de av markien og hans tjenere. Don Alvaro holder tjenerne i sjakk med sin pistol, men er villig til å overgi seg til markien personlig.

Markien vil utlevere Don Alvaro til bøddelen, men Alvaro sverger at Leonoras uskyld ikke er krenket.

Som tegn på at han overgir seg, kaster Don Alvaro pistolen fra seg. Den går av og markien såres dødelig.

Hans siste ord er en forbannelse over datteren Leonora.  

Under flukten har Don Alvaro og Leonora kommet bort fra hverandre.

Hun har forkledd seg som en ung mann. En dag kommer hun til en by der hun på en kro oppdager sin egen bror, Don Carlo, som nå kaller seg ”den sorte studenten”. Uten å kjenne igjen Leonora forteller han at han har avbrutt sine studier for å lete etter sin forsvunne søster og hennes elsker, og hevne mordet på sin far.

Ut fra det broren videre sier, tror Leonora at Don Alvaro har glemt henne og vendt tilbake til hjemtrakten.

Leonora bestemmer seg for å søke tilflukt i et kloster i nærheten.

Broder Melitone fører henne til prioren og Leonora avslører hvem hun i virkeligheten er. Prioren lover at hun skal få leve i fred som eremitt.

Don Alvaro, som nå kaller seg kaptein Herero, befinner seg på slagmarken i nærheten av Roma. Han fortaper seg i minnet om Leonora, som han tror er død.

Plutselig hører han rop. En offiserskollega har falt i hendene på en fiendtlig patrulje, men Don Alvaro lykkes i å befri ham.

Offiseren viser seg å være Leonoras bror, Don Carlo, som overfor Alvaro kaller seg Bornos. De to mennene, som ikke kjenner hverandre igjen, sverger evig troskap.

Under kampene blir Don Alvaro alvorlig såret, og han gir derfor Don Carlo en bunke med brev som han ber vennen brenne uten å lese dem først.

Da den sårede Don Alvaro er blitt båret bort, forstår Don Carlo at han som kaller seg Herero, kan være hans fars morder, og at brevene kanskje kan avsløre sannheten. Men han har jo sverget overfor sin venn at brevene skal brennes uleste, så han slenger dem på bordet. Ut av bunken faller et portrett av Carlos søster, Leonora, og Don Carlos mistanker forsterkes.

Rasende sverger han at han skal drepe Don Alvaro.

Don Alvaro kommer til krefter igjen og Don Carlo utfordrer ham til duell, men Alvaro bedyrer at han er uskyldig.

Først da Don Carlo truer med å drepe Leonora, griper Don Alvaro til våpen. Duellen forhindres imidlertid av vaktene i leiren, og Don Alvaro bekjentgjør at han akter å gå i kloster.

Fem år er gått.

I klostret er broder Melitone i ferd med å dele ut mat til de fattige da han får besøk av Don Carlo, som nå endelig, etter å ha søkt i fem år, er kommet på sporet av Don Alvaro.

Alvaro oppholder seg ganske riktig i klostret under navnet Fader Raffaele og lar seg svært så uvillig provosere til duell.

Don Alvaro sårer sin utfordrer dødelig og skynder seg til eremittens hytte uten å ane at det er den forkledde Leonora som bor der.

Don Alvaro ber eremitten gi den døende syndsforlatelse.

I samme øyeblikk kjenner endelig de to tidligere kjærestene hverandre igjen.

Men også den dødelig sårede Don Carlo kjenner igjen sin søster i eremitten og bruker sine siste krefter til å støte dolken i søsterens bryst. Dermed fullbyrder han faren, markien av Calatravas, forbannelse.

Leonora dør i Don Alvaros armer.  

Kunstnerisk team og medvirkende

 • Musikk
  Giuseppe Verdi
 • Originaltittel
  La forza del destino
 • Libretto
  Francesco Maria Piave
 • Musikalsk ledelse
  Paolo Arrivabeni
 • Medvirkende
  Operakoret og Operaorkestret
Pris
100–900 kr
Språk
italiensk
Tekstet på
norsk og engelsk
 • lørdag 7. oktober
  18:00 / Hovedscenen
  Utsolgt

Pausebevertning

Bestill servering til pausen eller før forestillingen. Bestiller du til pausen anbefaler vi å bestille i den baren som er nærmest der du sitter i salen. Barene er åpne før forestilling og i pausene. Alle forhåndsbestillinger settes fram og sorteres alfabetisk på bestillers etternavn. Det er ikke anledning til å ta med drikke inn på forestilling.
Vinglass på en bardisk i Operaen Foto: Fursetgruppen