Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Xander Parish

Solist

Britiske Xander Parish ble ansatt som solist ved Nasjonalballetten i 2022, etter ti år som danser ved Mariinskij-balletten i St. Petersburg. Hans første rolle i Nasjonalballetten er som Albrecht i Giselle 

På grunn av den pågående krigskonflikten forlot Xander Mariinskij-balletten og Russland i mars 2022. Etter et opphold i Estland har Xander nå blitt fast danser ved Nasjonalballetten.  

Alexander Robert Nigel Parish (36) fra Yorkshire i Storbritannia begynte å danse ved Kingston upon Hull som barn, og kom inn på Royal Ballet School som elleveåring. I 2005 begynte han som danser i Royal Ballet. Kun fire år senere ble Xander, som første brite, tatt opp i Mariinskij-balletten. Som medlem av corps de ballet danset han mange solo- og hovedroller der, før han ble utnevnt til solist i 2014, og det øverste nivået (principal danser) i 2017. 

Han har danset klassiske roller som Albrecht i Giselle, Siegfried i Svanesjøen, Romeo i Romeo og Julie, Nøtteknekkerprinsen i Nøtteknekkeren, Prins Désiré i Tornerose og Grev Vronsky i Anna Karenina.  

Xander har også gjort flere Balanchine-balletter, deriblant tittelroller i Apollo, Hans Van Manens Adagio Hammerklavier og McGregors Infra. 

Han har vunnet flere utmerkelser, blant annet fra Den britiske imperieorden for sin tjeneste som danser og for å styrke relasjonen mellom Storbritannia og Russland (2019), Britain’s National Dance Award i kategorien «Outstanding Male Performance» (2015) og Taglioni-prisen i kategorien «Best Young Male Dancer» (2014).  

Svart/hvitt portrett av danser i Nasjonalballetten, Xander Parish Xander Parish / Foto: Erik Berg

Opptredener

Fremtidige forestillinger

Tidligere forestillinger