Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Trylle-
fløyten

Ferdigspilt
Marius Roth Christensen i rollen som Tamino. Foto: Jörg Wiesner

Fargerik forestilling for hele familien

Velkommen til et fantastisk univers med Mozarts musikk, vakre prinsesser, merkelige skapninger, magiske toner, tryll og tull!

Handlingen utspiller seg på en fremmed planet, i en fjern galakse. Her krasjlander romskipet til prins Tamino – historiens helt. Papageno blir, om enn ganske motvillig, kompanjongen hans. Sammen skal de finne datteren til Nattens dronning, Pamina. Hun er fanget under jorda, der planetens menn har forskanset seg. Blant dem er pappaen hennes, Sarastro. Slik utspiller vår Tryllefløyten seg som et skilsmissedrama in space. 

Ny på nytt

Regissør Alexander Mørk-Eidem er kjent for sine gjenskapninger av klassiske stykker i nye settinger, og prøver å finne verkenes opprinnelige hensikt. 

«Jeg liker å flytte klassikerne i tid og rom, og å lage nye forestillinger selv om de er basert på gamle verk. Med Tryllefløyten forsøker jeg å finne tilbake til den gøyale stemningen som må ha vært i salen da stykket ble vist for første gang,» sa han, da forestillingen ble vist første gang her i 2015.

Framføring slik det var på Mozarts tid

Mozarts syngespill ble opprinnelig fremført på komponistens morsmål tysk, for at det skulle nå et folkelig publikum, med sangere og skuespillere side om side.

Mørk-Eidem har selv bearbeidet den norske oversettelsen av Emanuel Schikaneders tekst slik at humor får spille hovedrollen – som ved urpremieren i 1791. 

 • Gratis introduksjon en time før forestilling.
 • Du kan forhåndsbestille pausebevertning her: pauseservering.no

Kunstnerisk team og roller

 • Originaltittel
  Die Zauberflöte
 • Musikk
  Wolfgang Amadeus Mozart
 • Musikalsk ledelse
  Magnus Loddgard
 • Libretto
  Emanuel Schikaneder
 • Regi
  Alexander Mørk-Eidem
 • Scenografi
  Christian Friedländer
 • Kostymer
  Maria Gyllenhoff
 • Lysdesign
  Ellen Ruge
 • Musikalsk konseptutvikler
  Atle Halstensen
 • Elektronisk lydbilde
  Fredrik Baden
 • Utøvere
  Operakoret, Operaorkestret

Handling

Akt 1

Prins Tamino er på vei gjennom solsystemet med de to soler, Isis og Osiris, da romskipet hans blir angrepet av en slange. Plutselig forsvinner monsteret, men romskipet styrter ned på en fremmed planet. Det er De tre damer som har skremt bort slangen og ved en feiltagelse truffet Taminos rakett. De går for å fortelle dronningen sin at det er kommet en mann fra himmelen. Kanskje han kan hjelpe henne?

Tamino forsøker å få radiokontakt med Den galaktiske overkommandoen da han blir avbrutt av en hårete figur, som fanger merkelige fugler ved hjelp av en tute. Den hårete skapningen viser seg å hete Papageno, og hevder at det var han som hjalp Tamino ved å drepe slangen som jaget romskipet hans. De tre damene overhører Papagenos skryt og setter lås på munnen hans, slik at han aldri mer skal lyve. Damene har med seg en gave fra Nattens dronning, et hologram av dronningens datter Pamina, som er bortført av den onde trollmannen Sarastro. Da Tamino får se hologrammet, blir han forelsket med det samme. Nattens dronning og hennes hoff ankommer og dronningen ber Tamino om å redde datteren hennes. Klarer han det skal han få gifte seg med henne. 

De tre damene befrir Papageno fra låsen hans, og forlanger at han skal hjelpe Tamino med å redde Pamina. Papageno vil ikke, men har ikke noe valg. Tamino får en tryllefløyte, som skal hjelpe ham underveis i oppdraget. Papageno er ikke like begeistret for sitt instrument. Tre vesener  kommer for å vise vei til Sarastros rike.

Papageno er til sin store glede kommet bort fra Tamino. Men gleden er kortvarig da han snubler over den stygge Monostatos, som forsøker å tvinge til seg et kyss fra en vakker jente i en krystallpaviljong. Papageno forsøker å stagge den stygge, men da de to får øye på hverandre blir de fullstendig overrumplet av hverandres heslige utseende. Monostatos flykter bort fra paviljongen.

Jenta viser seg å være Pamina, og Papageno forteller hvordan han og Tamino er sendt ut på dette redningsoppdraget av dronningen. Pamina får høre at Tamino er forelsket i henne, og blir sporenstreks like forelsket selv.  De tre guttene viser Tamino veien til en magisk pyramide, som han må gjennom for å komme til Sarastros rike. Der blir han stanset av en portvokter, som forteller at det ganske riktig er Sarastro som hersker bak pyramidens port, men at Sarastro ikke er en ond trollmann. Han er derimot en vis mann, og det er Nattens dronning som lyver og er den onde. Tamino ber om å få vite om Pamina er der inne, men portvokteren er bundet av et taushetsløfte. 

Mystiske stemmer i grotten hvisker at Pamina lever og at han snart skal få møte henne. For å takke grottefolket spiller Tamino på Tryllefløyten. Da Papageno tuter i det fjerne, løper Tamino for å finne sin følgesvenn.

Papageno og Pamina leter etter Tamino, men blir overrumplet av den stygge Monostatos, som har fått med seg noen andre kuttekledte skikkelser for å føre Pamina tilbake til paviljongen. Papageno får en briljant musikalsk idé, og narrer de kuttekledte bort med det magiske instrumentet han fikk.

Pamina og Papagenos triumf blir ikke langvarig, for ut av pyramidens port strømmer det en mengde menn av alle arter, som synger Sarastros pris. 

Sarastro stiger frem og Pamina ber sin far om å tilgi henne. Hun rømte fra paviljongen bare fordi Monostatos forsøkte å kysse henne. Papageno blir meget overrasket da han får høre at Sarastro er Paminas far.

Pamina forsøker å tale morens sak, men blir bryskt avvist av Sarastro. Sarastros blir avbrutt av Monostatos, som fører Tamino inn. Pamina og Tamino får se hverandre for første gang og blir om mulig enda mer forelsket. 

Monostatos håper å få Paminas hånd som belønning for å ha fanget Tamino, men får i stedet straff for å ha forsøkt kysse henne. Sarastro gir sine menn ordre om at Tamino og Papageno skal føres inn i Pyramiden for å gjennomgå prøvelsene. Pamina trygler forgjeves Tamino om å bli hos henne, fordi hun frykter for hans liv der inne. De sverger hverandre evig kjærlighet før de tar farvel. 

Akt 2

I mannsgrotta er det kaos. Broderskapet er misfornøyde med at Sarastro lar sin datter bo der nede hos dem. De flyktet jo ned under overflaten for å slippe kvinners selskap, og nå finnes det en midt iblant dem. De vil ikke la seg friste, og det at Monostatos forsøkte å kysse Pamina, er et bevis på at situasjonen er uholdbar. En av brødrene foreslår at Sarastro skal la Pamina reise bort med Tamino, dersom han går gjennom prøvelsene og viser seg å være en ekte mann. Sarastro går motvillig med på dette.

Tamino og Papageno er ført inn i tempelet og blir spurt om de er klare for å gjennomgå broderskapets prøvelser. Tamino er villig å utsette seg for livsfaren for Paminas skyld. Papageno er, ikke helt uventet, litt mer skeptisk. Men han går med på å være både stille og tålmodig dersom han også får en dame i belønning. Begge lover å være tause og ikke la seg friste av kvinner under de prøvelser som skal komme.

Under første prøve dukker De tre damer plutselig opp. Papageno har store problemer med å holde munn, men våre helter blir reddet i siste liten av brødreskapet som styrter damene ned i undergrunnen.

Monostatos har aldri blitt sammen med noen dame. Er det fordi han er for stygg? Da Pamina sover lister han seg frem for å kysse henne en gang til. Han blir heldigvis avbrutt av Nattens dronning, som viser seg for sin datter i et drømmesyn. 

Paminas mor anklager datteren for å velge faren fremfor henne. Pamina forsøker å forsvare seg med at hun elsker begge to.  Nattens dronning forlanger at datteren skal drepe faren, hvis ikke har ikke Pamina noen mor lenger. Hun gir sin datter en krystalldolk før hun forsvinner.

Monostatos har sett møtet mellom mor og datter. Hans forslag er at Pamina skal rømme bort med ham. Pamina vil ikke fordi hun elsker Tamino. Monostatos krever at hun skal elske ham og truer henne med krystalldolken. Han blir stanset av Sarastro, som forviser ham fra brødreskapet. 

Pamina gråter og sier at alt er hennes skyld, men Sarastro forsikrer henne om at det ikke er slik. Det er han og moren hennes som er skyld i alt. Han gir Pamina tillatelse til å reise bort og finne sin egen vei. 

I mellomtiden er Tamino og Papageno kommet frem til klippen hvor neste prøve skal avholdes. Det viser seg å være veldig vanskelig for Papageno å overholde reglene. En gammel hårete kvinne kommer gående, og forteller at hun har en kjæreste som heter Papageno. 

Papageno er i ferd med å innta et festmåltid da Pamina kommer til klippen. Hun forteller at faren har latt henne reise bort med Tamino og at han ikke behøver gå gjennom flere prøver.

Tamino tror dette er en del av prøvelsen og vender henne ryggen da hun forsøker få ham med derfra. Hun synger ut sin smerte, men Tamino er standhaftig og lar ikke hennes gråt få ham til å bryte reglene. Pamina går nedbrutt derfra.

Brødrene hyller Tamino for hans mandige handlemåte, men Tamino klarer ikke holde på tårene og springer gråtende vekk. Papageno anklager brødreskapet for å ha et forkvaklet syn på det å være mann. Han vil ikke være som dem. Han er en helt vanlig fyr og hans høyeste ønske er å få seg en dame. 

Papageno blir avbrutt av den samme gamle hårete kvinnen som angrep ham tidligere. Hun krever å få bli sammen med ham. Han nekter, men hun truer med at han da må leve hele livet i disse grottene uten venner, kvinner og mat. Denne trusselen gjør at Papageno går med på å gifte seg med henne. Etter at hun har tatt av seg forkledningen og viser seg å være Papagena, hans drømmedame, blir både Papagena og Papageno styret ned i hver sin undergrunn.

Etter å ha blitt avvist av Tamino, vender Pamina tilbake til klippen for å ta sitt eget liv. Hun blir stanset i siste liten av De tre guttene, som kan fortelle at Tamino elsker henne like høyt som hun elsker ham. Sammen går de for å finne ham.

I lavarommet skal en nedbrutt Tamino gå igjennom den siste prøven. Han skal gå gjennom ild for å bevise sin mandighet. Plutselig hører han Paminas stemme og ber om å få snakke med henne. Brødrenes leder nekter ham dette, men da bryter de andre brødrene inn og gir ham lov. Både Tamino og Pamina har vist seg verdige. 

Pamina foreslår at de sammen skal gå gjennom ildprøven, og mener at Tryllefløyten, som opprinnelig var en kjærlighetsgave fra Sarastro til Nattens dronning, skal lede dem trygt gjennom alle farer. Ved hjelp av musikken og kjærlighetens makt kommer de seg helskinnet gjennom ilden, til brødrenes begeistring.

Papageno leter etter sin Papagena. Men da han ikke kan finne henne igjen, beslutter også han å ta livet av seg. Men også han blir stanset av De tre guttene, og ikke nok med det: De hjelper ham å finne Papagena.

På overflaten leder Monostatos Nattens dronning og hennes kvinnelige hoff til den hemmelige inngangen til brødreskapets grotter. Nattens dronning lover at han skal få Pamina, som belønning for sitt svik mot Sarastro.

Like før de skal stige ned i undergrunnen blir de angrepet av Sarastro og hans brødre.  Nå skal de styrtes ned i den evige natt.
Hvis ikke noen stanser dem. Hvem skulle det være?

Lyd og bilde

Introduksjon

Frida Steenhoff Hov

Operaen på øret: Reportasje

Med sopran Caroline Wettergreen som forteller om rollen som Nattens dronning, og lystekniker Sandra Løvsland om arbeidet med lyssettingen.

Nedlastbare bilder
Foto: Jörg Wiesner