Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Et operahus for alle

Norges første operahus har blitt folkeeie. Operaen i Oslo har befestet seg som en arkitektonisk og kunstnerisk suksess som overstrømmes av besøkende både på innsiden og utsiden. Det er det første operahuset i verden der man kan gå på taket, og har blitt en av Norges store turistattraksjoner.

 

  • Tegnet av Snøhetta
  • Kostet 4,3 milliarder norske kroner og tok fem år å bygge
  • Første spadetak 17. februar 2003
  • Åpnet med en gallaforestilling 12. april 2008
  • Bruttoareal: 49 000 m2 fordelt på cirka 1100 rom
  • Har tre saler for opera, ballett og konserter
  • Huser Den Norske Opera & Ballett som ble stiftet i 1957
  • Den Norske Opera & Ballett er Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon
  • Organisasjonen har over 600 ansatte fordelt på omtrent 50 yrkesgrupper


Operahuset er belønnet med en lang rekke priser og stor internasjonal oppmerksomhet. Norsk og internasjonal presse har dokumentert Operaen i et mangfold av medier, og organisasjoner, næringsliv og samfunnet for øvrig viser stor interesse. Her tilbys forestillinger og konserter fra det klassiske til det moderne, og tilstrømmingen av publikum viser at opera og ballett aldri har vært mer populært i Norge enn nå.

Et hus for musikk og magi

Ønsket om et eget hus for opera og ballett i Norge er mer enn hundre år gammelt. Et skritt på veien ble tatt i 1957 da vår største operasanger Kirsten Flagstad ble landets første operasjef. At verdensstjernen i sin rolle som operasjef tok av sine egne penger for å betale orkestret, vitner om viljen til å dyrke fram opera- og ballettkultur i et land uten lange tradisjoner for kunstartene. Ikke minst sier det mye om lidenskapen for musikken og scenekunsten.

Denne lidenskapen, kombinert med et møysommelig politisk arbeid utført av mange aktører, førte endelig fram til byggingen av Operaen slik den framstår i dag. Den er blitt en spydspiss for kulturnasjonen Norge, og bidrar til å løfte musikk og dans i hele landet. Den er også blitt et symbol for hva det moderne Norge representerer, og den vekt kulturen bør ha i samfunnet. Operaen er en realitet – bygget for å skape magi.

Et landemerke

Etter åpningen 12. april 2008 ble Operaen raskt et landemerke. Det skyldes i stor grad operahusets unike arkitektur tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. De hadde en visjon om operahuset som en allmenning, hvit plattform som stiger opp av sjøen og knytter fjorden til byen, land til vann. Et av Operaens mest særegne trekk er åpenheten: Besøkende inviteres til å spasere på taket, og videre inn i den åpne foajeen der de kan ta innover seg atmosfæren, arkitekturen og kunsten.

 

 

Nedlastbare bilder.

FOTO: Erik Berg, Ilja Hendel, Svein Nordrum, Anne Valeur.
Fotograf krediteres ved bruk.