Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Kansellert:

Ivo
Pogorelich

Ferdigspilt
Ivo Pogorelich Foto: Andrej Grilc

En sensasjon vender tilbake

Denne konserten må dessverre avlyses på grunn av sykdom. Alle som har kjøpt billett, vil bli kontaktet og får pengene tilbake.

Kult-pianisten Ivo Pogorelich kommer tilbake til Norge for første gang på mer enn 20 år, klar for å vise hvordan klaver virkelig skal spilles.

Helt siden debuten i Carnegie Hall i 1981, har Ivo Pogorelich satt en helt ny standard for pianotolkninger, og er blitt genierklært for sin teknikk, originalitet og eksentrisme. Nå gjester han Operaen med en perlerad av verker for klaver signert Mozart, Ravel, Schubert, Sibelius og Schumann. 

Et kaleidoskop av følelser 

Konserten åpner med Mozarts vakre c-moll-fantasi – et unikt verk som bretter seg ut som en gresk tragedie. Vi hører helten kjempe for sin egen skjebne gjennom et spekter fra lyrisk ømhet til rastløs engstelse, understreket av en harmonikk som veksler mellom lys og mørke. 

Videre får vi høre Schuberts Moments Musicaux. Han skrev stort sett lange verker, men vendte seg mot de små miniatyrene mot slutten av sitt liv. Selv på sitt mest dramatiske er disse stykkene intime og mystiske, og i all sin enkelhet skaper de et kaleidoskop av følelser. 

Fra tristesse til kjærlighetsmanifest 

Etter pausen åpner Pogorelich med Valse Triste av Jean Sibelius. Dette meditative stykket var opprinnelig komponert som en del av skuespillet Kuolema («døden»), og skildrer hjemsøkende og mørke minner hos et aldrende menneske. 

Konserten krones av Schumanns storslagne Fantasi i C-dur. Verket har to tydelige inspirasjonskilder, nemlig komponistens evige kjærlighet til Clara Wieck, og Ludwig van Beethoven, som han beundret grenseløst. Schumann vever kjærligheten til dem begge inn gjennom sitater fra Beethovens An die ferne Geliebte, og med et tonespråk som spenner fra vill og utemmet lidenskap til den sarteste ømhet. Sistesatsen hadde opprinnelig tittelen «håndens innside» en beskrivelse som føles særlig treffende om denne hinsides vakre musikken. 

Om Ivo Pogorelich

Ivo Pogorelich, født i Beograd i 1958, er en legendarisk pianist som har satt stort preg på vår tids klassiske musikkscene. Hans innovative tilnærming har plassert ham blant våre mest originale musikere. De uortodokse tolkningene har gitt ham en betydelig tilhengerskare og vakt både skepsis og begeistring blant kritikerne. 

Bak seg har han også en rekke studioinnspillinger på plateselskapet Deutsche Grammofon – innspillinger som har blitt stående som musikalske referanser for en hel generasjon pianister, kritikere og lyttere.  

Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Fantasie i c-moll, K 475 

Maurice Ravel: Prélude en la mineur 

Frédéric Chopin: Sonate nr. 3 i h-moll
1. Allegro maestoso
2. Scherzo: Molto vivace
3. Largo
4. Finale: Presto non tanto

*** Pause 25 minutter *** 

Jean Sibelius: Valse Triste op. 44 

  • Robert Schumann: Fantasie i C-dur op. 17 
    Durchaus fantastisch und leidenschaftlich vorzutragen; im Legenden-Ton 
  • Mässig. Durchaus energisch 
  • Langsam getragen. Durchaus leise zu halten