Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

På tå hev

Ferdigspilt
Fra balletten Vi ensamma Foto: Jörg Wiesner

Knytter bånd til dansemiljøer over hele Norge

Danseformidlingsprogrammet På tå hev fylte 10 år i fjor! Ungdommer fra hele landet samles nå i Operaen til jubileumsforestilling og danser tre splitter nye verk.

Tre nye verk

I fjor fylte På tå hev 10 år, men på grunn av pandemien er markeringen av jubileet flyttet. I den anledning presenterer vi tre nye verk koreografert av Kristian Alm, Camilla Spidsøe og Pia Elton.

På tå hev er et danseformidlingsprogram fra Den Norske Opera & Ballett. 34 unge dansere fra fylker over hele Norge har fått mulighet til å utfordre seg selv gjennom intensiv dansetrening, og nå samles de på Scene 2 for årets forestilling.

I år var vi så heldige å få muligheten til å samarbeide med Kilden Teater- og Konserthus og Kimen Kulturhus. I hvert av disse husene presenterte vi det regionale koreografiske På tå hev-verket sammen med koreografier fra danselinjene ved de regionale videregående skolene og private danseskoler. Nå er turen kommet til Operaen, hvor På tå hev avsluttes med en forestilling på Scene 2 i desember.

Alm

Koreograf Kristian Alm og danserne har jobbet fram et verk med utgangspunkt i psykoanalytiker D.W. Winnicot (1896 – 1971) sin teori om «The Potential Space» – et mentalt rom hvor fantasi og virkelighet møtes og relasjoner oppstår. Denne teorien har de omsatt til dans ved å jobbe med fysiske rom, både i egne kropper og mellom hverandre. Hva skjer når rommet blir definert og avgrenset? Alm har vært opptatt av at danserne skal eie materialet i stykket, som bærer navnet Potential Space, og lære ulike tilnærminger til koreografi. «Sammen har vi skapt et arbeidsrom hvor vi kan være oss selv og tørre å dele», sier han om arbeidsprosessen.

Spidsøe

Camilla Spidsøes koreografi Between their hands vokste fram i tiden da pandemien begynte å slippe taket og man igjen kunne møtes i dansestudioet og danse tett på hverandre. Dette stykket dreier seg om nærheten man får til en utøver som deler noe personlig på scenen. «Å danse er å snakke med kroppen», sier Spidsøe, og dette har fått inspirere arbeidet med Between their hands. Hvem er de ti danserne i gruppa, og hva har de på hjertet? I samspill med musikken har danserne testet sine egne fysiske og emosjonelle grenser, og funnet tilbake til en følelse av fellesskap og av å kunne danse nær hverandre igjen.

Elton

Pia Elton Hammer har koreografert Mellomrom – et verk som tar for seg nettopp mellomrommene i tilværelsen vår – i kroppen, i tankene, i gruppen, i skyggene. Vi mennesker er flokkdyr og søker tilhørighet – men hva gjør at noen ser og blir sett? Hvilke tilfeldigheter gjør at et møte blir en relasjon og ikke bare en passasje? Tolv dansere har utforsket disse sammentreffene, og tar undersøkelsen videre til scenen.

  • På tå hev er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Sparebankstiftelsen SR-Bank.

Kunstnerisk team og medvirkende

Potential Space

Koreografi Kristian Alm
Dramaturg Marit Berge Jensen
Musikk Yo-yo Ma; Bobby McFerrin Hush Air from Orchestra Suite No. 3 - Vocal, Glenn Gould Aria da capo Goldberg Variations
Lysdesign Paul Vidar Sævarang
Medvirkende Evalina Holtan, Emmy Østhus, Helene Åmlid, Camilla Brun, Vilde Tjessem, Anna Tveit, Henriette Eike, Tuva Rasmussen, Rebecca Gusdal, Ane Tveite, Kristina Skjævestad, Eirin Hanisch

Between their hands

Koreografi Camilla Spidsøe
Musikk Asaf Avidan Between these hands, Daniel Barenbeim Chopin – Nocturne No. 2 in E-Flat Major, Op. 9 No. 2
Lyddesign/Pianist Charles Rinaudo
Lysdesign Paul Vidar Sævarang
Medvirkende Benita Didriksen, Mathilde Eidsvik, Robin Silberg, Aron Tweve, Emilie Gudbrandsen, Marie Loodtz, Guro Tvedt, Amanda Andersen, Sara Johnsen, Erik Angelsen

Mellomrom

Koreografi Pia Elton Hammer
Musikk Alva Noto: Uni sub, Jaques Privert: Les ombres, Charles Rinaudo, Jacaszeck: Elegria
Lysdesign Paul Vidar Sævarang
Medvirkende Amadeus Milde, Robin Wangen Kallhovd, Iris Aastad Fredriksen, Lea Fossan, Nora Liang Lei Husebye Auberg, Ninni Kristine Petrecz Fredriksen, Runa Hauge, Johan Kornelius Tomta Strønen, Thea Moxheim Graf, Emma Jasmin Myrvold, Jonas Øiseth Furulund, Katia Eriksen Machaca

Publikumsrolleliste

På tå hev.pdf

Om koreografene

Kristian Alm

Kristian Alm (1976) er utdannet ved ballettskolen til Den Norske Opera & Ballett (88-95) og Hamburg Ballet (95-97), og har jobbet i  Nasjonalballetten siden 1997. Der har han jobbet med anerkjente internasjonale koreografer og ballettmestere og hatt flere roller i et bredt spekter av produksjoner. Han har også koreografert og iscenesatt egne produksjoner, blant annet med støtte fra, Sparebankstiftelsen DNB, Fond for Utøvende Kunstnere og Fond for lyd og bilde. I perioden 2003-2007 var han også danser i samtidsdanskompaniet Carte Blanche, som hadde et større fokus på nyskapende dans og improvisasjon. I august 2018 pensjonerte Kristian seg etter en lang karriere som fast danser i Nasjonalballetten, men har likevel jobbet videre med kompaniet i enkelte produksjoner. Høsten 2019 var han ballettmester for produksjonen Hedda Gabler sin turné til Bolsjoj i Moskva og produksjonen i januar 2020 på Hovedscenen i Operaen. Under Covid-19-pandemien har Kristian hovedsakelig undervist yoga og ballettklasser for studenter og profesjonelle.

Camilla Spidsøe

Da Camilla Spidsøe kom tilbake til Nasjonalballetten i 2013, var det etter ti år som en av Norges fremste samtidsdansere. Her gikk hun rett inn i bærende roller i Johannessens Scheherazade, Proiettos Cygne og Ekmans A Swan Lake – som alle ble skapt for henne – i tillegg til fremtredende partier i balletter som Strømgrens Suite og Kyliáns Gods and Dogs og Soldiers' Mass.

Høsten 2013 mottok hun Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris, og høsten 2014 danset hun rollen som fru Alving i Moum Aune og Espejords Ghosts – Ibsens Gengangere – og ble utnevnt til solist. Hun har også danset fremtredende partier i Forsythes Steptext, Øyens Timelapse, og Strømgrens Lamentate, samt roller som Lady Capulet i Romeo og Julie, Madame i Manon og Grevinne Lydia Ivanovna i Anna Karenina. I 2019 danset hun tre av Ibsens kvinnefigurer i Ingun Bjørnsgaards Münchentrilogien. Samme år fikk hun Aase Byes minnepris.

Spidsøe var fra 2003 til 2013 ansatt ved Carte Blanche, Norges kompani for samtidsdans, hvor hun hadde framtredende roller i samtlige produksjoner av Ina Christel Johannessen. Også koreografer som Eyal, Bjørnsgaard og Øyen skapte roller for henne, og hun utmerket seg i verk av Ohad Naharin – i 2006 ble Spidsøe tildelt Kritikerprisen for sin medvirkning i forestillingen Carte Blanche à la Naharin.
Sammen med Daniel Proietto vant hun i 2007 koreografikonkurransen i Hannover med hans verk My mood made her betray her secret. I 2008 fikk de to førsteprisen for Øyens ... and Carolyn ved konkurransene Certamen Burgos i Spania og Kedja Dansolution i København.
Spidsøe begynte sin utdannelse ved Statens balletthøgskole i Oslo før hun fortsatte ved Centro Internacional de Danza de Madrid. Hun begynte som aspirant ved Nasjonalballetten i 1997 og ble ansatt i 2000.

Pia Elton Hammer

Siden 2008 har Hammer vært tilknyttet Zero Visibility Corp. ved koreograf Ina Christel Johannessen. Hun har medvirket i samtlige forestillinger, som har blitt spilt over store deler av verden. Hammer har gjestet Nasjonalballetten ved to anledninger; med produksjonene Vårofferet og Persephone av Ina Christel Johannessen.

I årene 2001-2008 var Pia Elton Hammer ansatt i Carte Blanche, og arbeidet med koreografer som Ohad Naharin, Sharon Eyal, Amanda Miller, Antony Rizzi, Ingun Bjørnsgaard, Alan Lucien Øyen, Jo Strømgren og Ina Christel Johannessen.

Pia Elton Hammer underviser og gir workshops jevnlig ved Kunsthøgskolen i Oslo og ved Proda. Fra 1995-2000 arbeidet Pia Elton Hammer som freelance dansekunstner i Oslo. Hun medvirket i produksjoner av bl.a. Dans Design, Oslo Danse Ensemble, Sølvi Edvardsen, Hooman Sharifi, Eva-Cecilie Richardsen, Stellaris Dansteater, Lise Nordal, Un-Magritt Nordseth m.fl.

Pia Elton Hammer startet å danse hos Fernanda Smith og fortsatte hos Jorunn Kirkenær, før hun gikk ut fra ballettlinjen ved Fagerborg videregående skole i 1994. Deretter jobbet hun som aspirant i ett år ved Jeune Ballet International, Rosella Hightower i Cannes. I 2018 mottok Hammer Rolf Gammelengs pris for utmerkelse innen utøvende dansekunst.

 

Om På tå hev

På tå hev er et danseformidlingsprogram fra Den Norske Opera & Ballett, rettet mot ungdomsskolen og videregående skole. I år fikk ca. 1100 ungdommer fra 36 skoler i ti fylker prøve seg i en danseworkshop, og 34 av ungdommene fikk deretter mulighet til å jobbe med dansere og koreografer fra Nasjonalballetten over flere måneder.

Med dette prosjektet ønsker vi å knytte bånd med dansemiljøer over hele Norge, og i 2021 har vi samlet de utvalgte danserne i tre grupper: Sør- og Vestlandet, Østlandet og Midt- og Nord-Norge. Prosjektet gir de unge danserne mulighet til å utvikle seg, utveksle erfaringer og knytte kontakter på tvers av ulike regioner.