Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Adrian
Angelico
i Operaen

Ferdigspilt
En mann  i brokadejakke sitter i en stor hvit skinnstol Adrian Angelico / Foto: Morten Obbink

Mezzosopranen fra Tromsø

Han har vunnet publikum over hele Europa med sin stemme og musikalitet. Nå vender operasangeren Adrian Angelico hjem!

Kjent, skeiv og samisk 

Adrian Angelico har blitt et stort navn på den internasjonale opera- og konsertscenen. Her hjemme har han utmerket seg gjennom sine nytolkninger av klassiske operaroller, i tillegg til at han drar veksler på sin samiske bakgrunn ved å kombinere klassisk sang og joik. Som trans er han også en kjent skeiv stemme. 

En gyllen mezzosopran, hvis allsidighet kun begrenses av rollene som er tilgjengelige for ham.

– BACHTRACK OM ADRIAN ANGELICO 

Fra Puccini til Les Mis 

Til Operaen har han med seg et program hvor Vivaldi, Puccini og Händel møter Les Misérables og Rodgers/Hammersteins You’ll Never Walk Alone. Ikke nok med det: Angelico har også satt ny tekst til barokk-komponisten Barbara Strozzis berømte Che si può fare – som har fått den norske tittelen Jeg er alene. 

Programmet etter pause byr på et markant skifte, når søkelyset rettes mot den nordnorske identiteten – med rytmer, trøkk og volum, og fullt band på scenen. 

En hyllest til nord 

– For meg er den samiske joiken noe av det mest unike med kulturen, sier Angelico om det som er en av Europas eldste folkemusikkformer. Når han kombinerer elementer fra opera og joik, blir uttrykket helt unikt. 

Blant joikene publikum får høre, er Mari Boine og Rawdna Carita Eiras skjellsettende Elle, kjent fra filmen Kautokeino-opprøret – men denne klassiske versjonen av joiken har du aldri hørt før. Angelico joiker også søsteren sin, Pernille, i et arrangement kjent fra NRK-programmet Muitte Mu. 

Programmet ellers er spekket med musikalske hymner til det nordlige – på norsk, samisk og kvensk. Med seg har Angelico Frode Fjellheim med band. I en årrekke har Fjellheim vist seg som en av våre fremste tradisjonsbærere og fornyere av samisk musikk, og han markerte seg internasjonalt da han komponerte åpningslåta i Disney-filmen Frost. Vi får høre Ronnie le Tekrø på gitar, og på piano har vi John Lidal, som har vært tilknyttet Operaen i en årrekke.

Medvirkende

  • Mezzosopran
    Adrian Angelico
  • Keyboard og joik
    Frode Fjellheim
  • Perkusjon og vokal
    Snorre Bjerck
  • Gitar
    Ronnie le Tekrø
  • Bass
    Torbjørn Hillersøy
  • Klaver
    John Lidal

Program

Program

Georg Friedrich Händel Svegliatevi nel core (fra Julius Cæsar)

Antonio Vivaldi Gelido in ogni vena (fra Farnace)

Giacomo Puccini O mio babbino caro (fra Gianni Schicchi)

William Gomez Ave Maria 

Barbara Strozzi Jeg er alene /  Akto lean báchán (tekst: Adrian Angelico, nord-samisk oversettelse: Rawdna Carita Eira)

Jean Sibelius  Du vakre nord  / O Čáppa davvi / Oi, kaunis Ruija (fra Finlandia, tekst: Adrian Angelico, nord-samisk oversettelse: Anne Gro Gaup, kvensk oversettelse: Tove Reibo  

Kristen Anderson-Lopez / Robert Lopez Gávvnat buot / All Is Found (fra Disney-filmen Frost 2, nord-samisk oversettelse: Ailu Valle, Sara Margrethe Oskal, Cahtrine Bang Norum) 

Trygve Hoff Nocturne i nord 

Richard Rodgers / Oscar Hammerstein You’ll Never Walk Alone (fra Carousel)

Claude-Michel Schönberg / Alain Boublil I Dreamed a Dream (fra musikalen Les Misérables) 

Stefan Nilsson / Py Bäckman Gabriellas sång 

Charlie Mason  /Joey Patulka / Alexander Zuckowski / Julian Maas Rise Like a Phoenix 

 

/  Pause 

 

Frode Fjellheim Preeludijumme (Prelude)

Frode Fjellheim Smerten

Folketone fra Tornedalen Hyvän illan  (Kvenfolkets sang)  

Frode Fjellheim Kyjrie 

Mari Boine / Rawdna Carita Eira Elle 

Frode Fjellheim / Inga Juuso Máttaráhku 

Frode Fjellheim Aejlies Gaaltije   

Adrian Angelico / Marit Olesdatter Hætta Pernille luohti  

Frode Fjellheim Elden 

Biografi Adrian Angelico

Norsk-samiske Adrian Angelico debuterte ved Royal Opera House, Covent Garden i juni 2014 i den utfordrende rollen som Marquise de Merteuil i Luca Francesconis moderne opera Quartett, en rolle han gjentok i 2017 både i Frankrike, Italia og USA. Angelico er også den første transpersonen som har opptrådt på en amerikansk operascene. 

I 2017 mottok Angelico Norges største operapris, Wilhelmsen-prisen. Våren 2018 debuterte han ved Kungliga Operan i Stockholm som Octavian i Richard Strauss' opera Rosenkavaleren, og året etter sang han rollen som Cherubino i Mozarts Figaros bryllup ved Göteborgsoperan. Han har også sunget rollen som Hans i Den Norske Opera & Balletts oppsetning av Hans og Grete. 

Angelico synger også andre musikksjangre, og har blant annet holdt konserter som kombinerer opera og joik med Frode Fjellheim, Ulla Pirttijärvi-Länsman og band, på Sortland Jazzfestival. Et annet eksempel er konserten til minne om Nils-Aslak Valkeapää med Arctic Philharmonic og det samiske nasjonalteateret Beaivváš. 

Andre typer engasjementer inkluderer å holde foredrag på skoler og universiteter om temaer som kjønnsmangfold, inkludering og urfolksrepresentasjon i media. I tillegg til å ha vært med i flere TV-produksjoner, og være aktiv på Tiktok under navnet @Arctic_melody – jobber han for tiden med sin romanserie for NorskeSerier/Cappelen Damm. 

Biografi Frode Fjellheim

Frode Fjellheim er kjent som komponist, musiker, produsent og musikkforlegger, og har hatt en karriere preget av høyt aktivitetsnivå og mangfoldige musikalske retninger siden 80-tallet. Fjellheim er selv sørsamisk, og ble født i Mosjøen, vokste opp i Karasjok og bor i dag i Trondheim. Gjennom hele karrieren har han beveget seg fritt mellom sjangre som jazz, rock, klassisk, verdensmusikk og elektronika. Han har også vært en svært aktiv komponist og musiker for teaterscener, skrevet en lang rekke bestillingsverk, samt musikk for TV, dokumentarer, kortfilmer og kunstutstillinger. 

I 2023 mottok han Musikkforleggerprisens årlige ærespris for sin formidling og revitalisering av den samiske kulturarven gjennom sitt eget virke som komponist, og i nært samarbeid med samiske artister. 

– I 2013 ble en hel verden eksponert for den samiske musikktradisjonen i Disneys filmunivers Frost. Fjellheim bidro med magiske lydlandskap i filmen. Hans enestående musikk, inspirert av samisk musikk og joik, har bidratt til økt oppmerksomhet og bevissthet rundt samisk musikk og kultur, skriver juryen i sin begrunnelse. 

Biografi John Lidal

John Lidal har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges musikkhøgskole i Oslo, Guildhall School of Music & Drama, London og Manhattan School of Music, New York.

Som pianist og kammermusiker har Lidal samarbeidet med en rekke prominente internasjonale kunstnere. Han har coachet ledende roller for produksjoner ved operahus både i Europa og USA. 

Lidal har siden 2001 vært tilknyttet fakultet ved The Manhattan School of Music i New York og er kunstnerisk leder for «LidalNorth International Opera Workshop» i Oslo. 

Lidal gir mesterklasser verden over, som f.eks. ved Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, ved Staatsoper Unter den Linden, Berlin, ved Manhattan School of Music, New York og ved Operahøgskolen (KhiO), Oslo. 

Han er for tiden engasjert ved Den Norske Opera & Ballett.

Med sin brede erfaring som akkompagnatør i USA og Europa fortsetter Lidal sitt samarbeide med flere profilerte sangere fra verdens internasjonale operahus, samt med den nye generasjonen av særdeles begavede sangere i Norden, Tyskland og USA, både i innspillinger, radiosendinger og konserter. 

John Lidal er mottaker av Tom Wilhelmsens Stiftelses Opera & Ballettpris for 2018.