Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Fazil Say:

Goldberg-
variasjonene 

Ferdigspilt
Fazil Say fotografer med skygger i ansiktet Fazil Say / Foto: Fethi Karaduman

Mesterpianist med Goldbergvariasjonene i Operaen

Tidligere Gramophone Classic Music Award-vinner Fazil Say har ikke framført Bach på 20 år. Først nå er den tyrkiske pianisten klar for å gi seg i kast med Goldbergvariasjonene.

En kjærlighetserklæring til Bach  

Det er over 20 år siden tyrkiske pianisten og komponisten Fazil Say begynte å spille Bach. Men da pandemien satte en stopper for turnélivet og stillheten senket seg, kjente Say seg endelig klar for å fordype se i legendariske Goldbergvariasjonene 

  Det faktum at dette verket har blitt framført hundrevis av ganger uten å høres likt ut, vitner om hvor fullkomment verkets konstruksjon er, sier Say.  

Hans egen innspilling kom ut i 2022, og nå kan du oppleve Says tolkning på Hovedscenen.  

… dette skiller seg fra andre Goldberg-tolkninger.  

– Allmusic.com 

Mulighetens verk  

Med sin egenartede og følsomme tolkning viser Say at Bachs ikoniske verk er fullt av motsetninger og forskjellige musikalske stilarter, samtidig som det er skrevet nesten bare i én toneart. 

  Jeg har søkt etter meg selv, og etter Bach, i dette matematiske speilet. Men en reise som denne tar et helt liv, og dette verket, som alltid fornyes, vil overleve oss alle, sier han.   

Hør Says innspilling fra 2022 her:  

Verdenskjent først i 1955 

Opprinnelig skrev Bach verket som en øvelse for en av sine cembalo-elever. Utover 17- og 1800-tallet ble det nesten aldri framført, kun benyttet som inspirasjon og referanseverk for andre komponister som ønsket å mestre variasjonsformen . 
 
Det var først da Glenn Gould platedebuterte med sin innspilling i 1955 at verket fikk sin virkelige renessanse. Goulds tolkning var opprørsk og original, og bante vei for tanken om at pianister kunne tilføre verket noe nytt. Det er denne tradisjonen Say skriver seg inn i når han kommer til Operaen.