Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side
Til forestillingsside
Nøtteknekkeren
Nøtteknekkeren

Hei!

Har du hørt fortellingen om jenta som fikk en magisk nøtteknekkerdokke i gave til jul?

Det er det som skjer i balletten som heter Nøtteknekkeren, og nå skal jeg fortelle mer om det.

Jeg heter Dag Ulseth, og først vil jeg forklare hva en nøtteknekker er: Til jul i gamle dager brukte man ofte å lage en tredokke som så ut som en soldat eller ridder eller prins. Dokka var laget slik at man kunne stikke en nøtt inn i munnen på den, og når man lukket munnen hardt igjen, knakk nøtteskallet så man kunne spise det som var inni.

For mer enn hundre år siden fikk noen lyst til å lage en ballett om en slik nøtteknekker – og ballett, det er altså teater der man danser i stedet for å snakke. Men da trenger man dansemusikk, og en mann som het Peter Tsjajkovskij lagde så fin musikk til denne fortellingen, at Nøtteknekkeren siden er blitt den mest spilte balletten som finnes.

Før jul blir Nøtteknekker-balletten vist i det store Operahuset i Oslo, og nå skal jeg fortelle deg hva som skjer:

***

Når musikken begynner, reiser vi bakover i tiden til året 1905, da Norge ble et eget land, og byen Oslo het Kristiania. Det er jul, og i verkstedet sitt sitter den underlige onkel Drosselmeyer og arbeider. Han er klokkemaker og oppfinner, og nå lager han julegaver.

I gaten utenfor er det julemarked og barn som synger, og i vinduet i et av husene står jenta Clara. Hun ser etter gjester fra fremmede land som har med seg gaver fra hele verden, og nå kommer de til juleselskap hjemme hos Clara og broren og foreldrene hennes, som heter herr og fru Stahlbaum.

Det er noen soldater ute i gata, og Clara ser at en av dem blir plaget av de andre. Så ser hun at besteforeldrene hennes kommer gående, men bestefaren sklir på isen og faller slik at han mister alle gavene han har med. Den unge soldaten som ble plaget, ser hva som skjer, og han hjelper bestefar på beina. Clara løper ut for å møte dem, og da gir soldaten Clara et lommetørkle som hun kan bruke til å børste av klærne til bestefar. Deretter smiler soldaten til henne, før han forsvinner …

Den siste som kommer med gaver til festen, er onkel Drosselmeyer, og nå er huset fullt av gjester og gaver, der barn og voksne danser og hygger seg. Men så har Drosselmeyer overraskelser til alle: Først deler han ut julegaver til barna.

Deretter begynner han å lese fra en stor bok, mens et skyggeteater blir vist bak ham. Teatret viser en prinsesse og en prins, og prinsessen holder en stor, gyllen nøtt. Plutselig ser de en skummel rottekonge som forsøker å spise både nøtta og prinsessen – men her slutter Drosselmeyer å lese, og i stedet viser han frem tre store trekk-opp-dokker: De ser ut som prinsessen, prinsen og Rottekongen, og Drosselmeyer får dokkene til å danse.

Gjestene går deretter inn i rommet ved siden av, der juletreet står. Men Clara blir værende, og Drosselmeyer ser at hun holder seg unna de andre barna.

Da viser han fram en blåfarget nøtteknekkerdokke for Clara og broren hennes, Fritz – men begge barna blir overrasket når Drosselmeyer gir dokka til Clara.

Hun syns dokka er litt underlig og rar, men Fritz blir misunnelig og vil ha den til samlingen sin av leketøyssoldater. Så han griper dokka, men han ødelegger den, og da ser Clara at Drosselmeyer blir veldig lei seg.

Clara vil trøste ham, og kommer til å tenke på lommetørkleet som hun fikk av soldaten – og i det samme, som i en drøm – går soldaten forbi henne i et lite øyeblikk. Etter det hjelper hun Drosselmeyer med å binde dokka sammen med lommetørkleet. Drosselmeyer lover at han vil reparere Nøtteknekkeren, og da gjestene kommer tilbake for å fortsette festen, tar han med seg dokka inn i juletrerommet – og snart bestemmer Clara seg for å følge etter ...

Juletrerommet er mørkt, men hun kan se at juletreet er pyntet med lys og flagg. Hun ser ikke Drosselmeyer noe sted, men hun finner den store eventyrboka hans sammen med nøtteknekkerdokka. Hun leker med dokka og begynner å lese i boka, men så faller hun i søvn foran den varme peisen.

Om litt dukker det opp stirrende øyne i mørket, og skyggen av en stor rotte vekker Clara; drømmer hun? Rommet begynner å vokse og forandrer seg til en stor bok – og så kommer en flokk med småmus akende ned langs glitterpynten på juletreet, og selveste Rottekongen og hjelperne hans kommer strømmende inn gjennom en åpning i peisen. De er kommet for å ta nøtteknekkerdokka!

Plutselig ser Clara Nøtteknekkeren! Han er blitt stor som en voksen mann, og han er klar til å forsvare seg. Samtidig kommer en flokk leketøyssoldater marsjerende ut av boksen sin for å hjelpe ham i kampen mot rotter og mus.

Men Rottekongen og hjelperne hans får overtaket, og musene kaster seg over Nøtteknekkeren for å bite og gnage. Da løper Clara fram for å hjelpe; Hun kaster en nøtt på Rottekongen, og rottene og musene forsvinner, men Nøtteknekkeren ligger livløs tilbake.

Da kommer Drosselmeyer med en stor, gyllen nøtt, og drysser nøttemagi over Nøtteknekkeren. Nøtteknekkeren reiser seg sakte opp - og da ser Clara at han er forvandlet: Han ser ut som en prins, og likner den kjekke soldaten hun møtte ute på gata!

Med ett blåser en flokk med dansende snøfnugg inn gjennom vinduet, og vinden drar Clara og Nøtteknekkeren med seg dansen. Så kommer en stor, skinnende julekule dalende, Clara og Nøtteknekkeren går inn i den, og så stiger den og løfter dem høyt opp i juletreet …

Det de ikke ser, er at Rottekongen og hjelperne hans følger etter til fots …

Etter en stund lander Clara og Nøtteknekkeren i et isdekket eventyrland, som ligger gjemt dypt inne i juletreet. Der er det en kjempestor peis som likner en teateråpning, og ved siden av står Drosselmeyer for å ta imot dem.

Men brått blir de overrasket av Rottekongen og hjelperne hans, og Nøtteknekkeren må møte Rottekongen i en ny kamp. Nå klarer Nøtteknekkeren å gi Rottekongen et livsfarlig sår med den skarpe sabelen sin, Rottekongen trekker seg unna for å dø, og alle musene flykter.

Dermed har Nøtteknekkeren endelig vunnet, og Drosselmeyer steller i stand en fest - så Clara og Nøtteknekkeren få sitte på en stor trone av iskrystall, og i teateråpningen går teppet opp. Da får de se alle gavene fra fremmede land som foreldrene til Clara fikk i juleselskapet - men gavene har vokst og blitt levende, og nå kommer de fram og etter tur og danser:

Først får de se en spansk vifte, deretter en kinesisk porselenstallerken med bilde av en drage, og så får de se figurerer fra en arabisk eventyrbok, en russisk konedokke, og en vakker, fransk spilledåse.

Deretter kommer en flokk av søtsaker dansende ut av teateråpningen, og siden vinterisen har smeltet, er alle snøfnuggene blitt forvandlet til vakre, dansende vårblomster.

Til sist kommer Clara fram i en vakker ny kjole, og danser med prinsen sin … Plutselig begynner alle å danse i sirkler rundt Clara. Hun blir løftet opp, det kjennes som om hun flyr, og hun har aldri vært så lykkelig – men samtidig er det som om magien rundt henne blir mindre og svakere ...

Eventyrverdenen blir borte – og så våkner Clara opp hjemme i juletrerommet.

Clara er blitt den samme som før igjen, men hun er lettet når hun ser at nøtteknekkerdokka er sammen med henne. Så går døra til rommet opp, og foreldrene og broren hennes titter smilende inn for å se hvor hun er blitt av.

Da kysser Clara nøtteknekkerdokka og lover ham å komme tilbake. Deretter stiller hun ham opp midt på gulvet, før hun glad og fornøyd forlater rommet sammen med de andre …

***

Og dermed ender allting godt!

Men noen lurer kanskje på om alt som skjedde var drøm eller virkelighet …

Hva tror du?

Ja … ?

Det som i hvert fall er sikkert, er at slik slutter balletten om Nøtteknekkeren!

Rundt juletreet Nøtteknekkeren / Foto: Jörg Wiesner
Nøtte-
knekkeren
Til forestillingsside