Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Operaorkestret:

Festkonsert
med ny
musikksjef!

Ferdigspilt
Edward Gardner Foto: Erik Berg

Festkonsert med Edward Gardner

Vi feirer at Operaen har fått ny musikksjef, med to av orkester-repertoarets største verker: Dvořáks cellokonsert og Rakhmaninovs Symfoniske danser.

Det var et stolt og etterlengtet øyeblikk da vi utnevnte Edward Gardner som musikksjef, en stilling han tiltrer i 2024. Vi kutter ned ventetiden med denne festkonserten – der Operaorkestret og solist Amalie Stalheim kan oppleves under ledelse av Gardner selv.  

Programmet for kvelden stråler av spilleglede og ambisjoner: Det er Dvořáks populære cellokonsert i h-moll og Rakhmaninovs krevende Symfoniske danser som framføres på Hovedscenen! 

– Noe helt utenom det vanlige 

– Når publikum kommer i Operaen en helt vanlig dag, skal de likevel møte noe helt utenom det vanlige, sa Gardner da han ble utnevnt til musikksjef.    

Dvořáks cellokonsert er derfor helt på bestilling – for dette er blant det vakreste skrevet for cello og orkester. Konserten ligger solist Amalie Stalheims hjerte nær, som leder an med sin 335 år gamle cello denne kvelden. Hun hadde for øvrig en egen konsert på Scene 2 denne sesongen.

Like voldelig som det er vakkert  

Fra Dvořáks karamell til Rakhmaninovs bitre pastill: Symfoniske danser fra 1940 er komponistens største og mest moderne orkesterverk – og i tillegg hans siste.  

Verket var tett forbundet med hans turbulente liv, især flukten fra Russland 22 år tidligere. Det klinger av en sterk hjemlengsel etter både Russland og en verden tapt til første – og snart andre – verdenskrig. De tre dansene, «Formiddag», «Skumring» og «Midnatt», varsler om død, krig og ødeleggelse – for her er veien kort fra samhold til sammenbrudd. 

Spilleliste

Her kan du høre kveldens program.

Hør musikken her

Medvirkende

  • Dirigent
    Edward Gardner
  • Cello
    Amalie Stalheim
  • Medvirkende
    Operaorkestret

Lyd og bilde

Edward Gardner om Dvořáks cellokonsert

Edward Gardner om Rakhmaninovs Symfoniske danser