Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side
Til forestillingsside
Nasjonalballetten UNG
Nasjonalballetten UNG

Jahn Magnus Johansen om Nasjonalballetten UNG 

Denne forestillingen handler om koreografiene og hva du får se, men aller mest handler det om hvem du får se. I Nasjonalballetten UNG, som jeg er så heldig å være leder av, samler vi de beste, unge talentene under Operaens tak. Denne sesongens kull består av 14 talenter mellom 18 og 21 år, og de har bakgrunn fra ni land. Alle er de del av den samme tette gruppa, som nå skal vise hva de er gode for gjennom dans skapt av noen av de aller største koreografene vi har. 

 

Mye skiller stilen til koreografduoen Sol León og Paul Lightfoot, Nacho Duato og George Balanchine, men felles er at dansen deres krever presisjon, styrke og et kunstnerisk uttrykk på høyt nivå. 

Allegro Brillante er 15 minutter med ren danseglede, energi og virtuositet til Tsjajkovskijs Pianokonsert nr. 3. Balanchine beskrev stykket som et essay med et utvidet klassisk ballettspråk, der ønsket hans var maksimal koreografisk utvikling på den korte tiden. Iscenesetteren Philip Neal har jobbet med danserne med mål om at de skal finne friheten i bevegelsene. Kan du se det? 

Nacho Duatos Remanso er en poetisk ballett satt til musikk av den spanske komponisten Enrique Granados. Remanso kan oversettes til stille vann, og er også navnet på et dikt av Garcia Lorca som har inspirert Duato. Her har iscenesetterne Thomas Klein og África Guzmán hjulpet danserne til å beherske krevende tekniske elementer i bevegelsene og samtidig formidle det poetiske uttrykket.  

Verk av koreografduoen Sol León og Paul Lightfoot har trollbundet det norske publikummet i årtier, og først ut var nettopp Step Lightly. Nå byr Nasjonalballetten UNG endelig på et gjensyn. Her får danserne jobbe tett sammen som gruppe og bryne seg på det spesifikke, plastiske dansespråket. Danserne vil nok aldri glemme at de har fått jobbe med koreografene selv, Sol León og Paul Lightfoot, og deres dyktige iscenesetter Olivier Coëffard. 

Ballett er en kunstart med lange tradisjoner, men mest av alt er det ferskvare. Å utvikle seg som danser krever konstant søken og innsats. I Nasjonalballetten UNG ønsker vi å tilby norske og utenlandske dansere et miljø med trygge rammer og et tydelig fokus, der de kan finne seg selv som danser og blir rustet for veien videre. Siden starten i 2016 har 74 talenter fått utvikle seg her, mange av dem har gått videre i sine dansekarrierer. De du vil se i kveld er i ferd med å finne sin egen vei, og de har gitt av hele seg for å kunne stå her foran deg.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

et par som danser tett sammen Tsukino Tanaka og Isaac Martin i Fill in the blank, koreografert av Whitney Jensen / Foto: Jörg Wiesner
Nasjonal-
balletten
UNG
Til forestillingsside