Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

La Bayadère

Kjøp
Spilles
17. april–​14. mai
Scene
Hovedscenen
Varighet
2 t 50 min / 2 Pauser

En eventyrlig ballettreise

Vakker som Svanesjøen, eventyrlig som Nøtteknekkeren: La Bayadère er tilbake på Hovedscenen.

Virtuos ballett med historisk sus 

Helt siden urpremieren i St. Petersburg i 1877 har balletten om tempeldanseren («la bayadère») Nikiya fengslet sitt publikum. Her hjemme beskrev pressen den som «et mesterverk», «et overflødighetshorn» – og «en fortryllende opplevelse», da Nasjonalballetten tok den til scenen i 2019 og 2022. 

mange kvinnelige dansere i hvite tutuer

Klassisk ballett på sitt aller beste

FREDRIK RüTTER, KLASSISKMUSIKK.COM 

Versjonen Nasjonalballetten danser, ble skapt for American Ballet Theatre av den legendariske danseren Natalia Makarova i 1980. Makarovas La Bayadère har røtter helt tilbake til originaloppsetningen fra 1877. Balletten ble jevnlig satt opp i det gamle Sovjetunionen, og var en del av det russiske repertoaret Makarova vokste opp med. 

Under en turné med Kirovballetten i London i 1970 søkte hun om politisk asyl, og senere gjorde hun amerikaner av seg. I Vesten ble La Bayadère først kjent i 1961, da Kirovballetten turnerte med The Kingdom of the Shades. 

A love letter to the art of classical ballet 

JENIFER SARVER, BACHTRACK 

Et sjeldent møte med en omdiskutert klassiker 

Det er flere grunner til at La Bayadère har blitt den sagnomsuste klassikeren den er: De slående vakre ensemblescenene, de virtuose soloene, de store følelsene, og den dypt menneskelige tematikken – alt plassert i en eksotisk eventyrverden.  

Verket inneholder også mye vi i dag ikke kjenner oss igjen i eller kan stå inne for. Nettopp derfor diskuterer mange balletthus nå om denne og andre klassikere fremdeles har sin rettmessige plass i repertoaret. Med sine eksotiske elementer og opiumsdrømmer gir La Bayadère oss et virkelighetsfjernt tablå av en annen verden — slik 1800-tallets operaer og balletter ofte tilbød publikum en flukt fra virkeligheten og hverdagen, som en reise til et magisk sted. 

For å kunne vises i dag, krever en ballett som La Bayadère at vi setter den inn i en videre sammenheng. Vi utforsker blikket på «de andre» i flere forestillinger denne sesongen. Hva sier dette blikket om oss selv? Og hvordan skal vi som samfunn forholde oss til den klassiske kulturarven, med datidens holdninger og stereotypier? 

Spektakulære scener 

I orientalsk-inspirerte eventyromgivelser kjemper Nikiya og prinsesse Gamzatti om krigerprinsen Solor – med alt de har av virtuos dansekunst. La Bayadère inneholder blant annet The Kingdom of the Shades – den ikoniske drømmescenen med 28 kvinnelige dansere samlet på scenen. 

(…) The Norwegian company's female corps de ballet was absolutely breathtaking in the all-important "Kingdom of the Shades" scene ... 

JONATHAN GRAY, DANCING TIMES 

Ballettsjefen om 25/26-sesongen Les artikkelen

 

  • La Bayadère er en produksjon fra Royal Opera House, Covent Garden i London.
  • Gratis introduksjon en time før forestilling.

Handling

Krigerprinsen Solor og tempeldanseren Nikiya elsker hverandre i hemmelighet. Men Solor blir tvunget til å gifte seg med prinsessen Gamzatti. Nikiya blir lurt og drept med en giftig slange. I sorg ser Solor henne igjen i en drømmeverden. Solor og Nikiya gjenforenes i døden.

Scene 1: Den hellige skog, utenfor templet

Krigerne som kommer tilbake fra den store tigerjakten, møter Solor, den nobleste krigeren i landet. Han ber om å få være alene for å be ved Den hellige ild, men da krigerne har dratt, møter han lederfakir Magdaveya og ber ham om å få til et møte med bayaderen Nikiya. De blir avbrutt av at prestene og Den høye Brahmin kommer. Den høye Brahmin gir Magdaveya ordre om å samle resten av fakirene for å klargjøre Den hellige ild til den kommende feiringen. Bayaderene kommer, og blant dem er Nikiya, som er valgt ut til å bli innviet som leder. Den høye Brahmin blir overveldet av Nikiyas skjønnhet og forteller henne at han elsker henne. Nikiya avviser imidlertid denne oppmerksomheten fordi han er en mann av Gud. Den høye Brahmin blir dypt såret da hun avviser kjærlighetserklæringen hans. Da feiringen begynner, kommer tempeldanserne med vann til fakirene, og Magdaveya informerer Nikiya om Solors beskjed. Nikiya går med på å møte ham, men ikke før Den høye Brahmin har sett henne med Magdaveya og blitt mistenksom. Seremonien er over, og deltakerne vender tilbake til templet. Magdaveya snakker med Solor og ber ham om å gjemme seg i skogen til Nikiya kommer tilbake for å møte ham. Hun dukker snart opp, og da Solor møter henne, sverger de på evig kjærlighet ved Den hellige ild. Uten at Solor og Nikiya vet det, har Den høye Brahmin iakttatt dem fra templet, og etter at Magdaveya, som har blitt urolig, har latt de elskende gå hver til sitt, kommer Den høye Brahmin inn i sinne og påkaller gudene for å få hjelpe til å drepe Solor.

Scene 2: Et rom i palasset

Krigerne har blitt invitert til palasset for å ære Solor. Rajaen kunngjør at Solors belønning for hans mot vil være at han får gifte seg med Gamzatti. Han introduserer datteren sin for Solor, og da han løfter sløret, blir Solor overveldet av skjønnheten hennes. Til tross for at han har sverget på evig kjærlighet til Nikiya, kan han ikke motstå Gamzattis tiltrekningskraft eller avslå rajaens ønske. Det forlovede paret blir underholdt, og til slutt kommer Den høye Brahmin inn. Han ber om å få snakke med rajaen under fire øyne og forteller ham om kjærligheten mellom Nikiya og Solor. Han hadde håpt at rajaen ville drepe Solor, men rajaen bestemmer i stedet at det er Nikiya som må dø, til Den høye Brahmins forferdelse. Gamzatti overhører samtalen og ber Nikiya om å komme til rommene hennes. Hun prøver å bestikke henne til å forlate Solor ved å gi henne juveler og gaver, men Nikiya nekter. I desperasjon prøver hun å knivstikke Gamzatti, men blir stoppet av oppvarteren Aya. Da Nikiya løper ut av rommet bestemmer Gamzatti seg, som faren, for å drepe henne.

Scene 3: Palasshagen

Det holdes fest til ære for forlovelsen mellom Gamzatti og Solor. Den høye Brahmin tar med seg Nikiya for at hun skal danse i seremonien. Hun kan ikke godta forlovelsen og uttrykker hvor trist hun er, gjennom dansen. Aya gir henne en kurv med blomster som hun sier er fra Solor, og Nikiya blir lettere til sinns. Det er imidlertid gjemt en giftig slange blant blomstene, og det var egentlig rajaen og Gamzatti som hadde sendt dem. Slangen biter Nikiya idet hun løfter opp kurven for å lukte på blomstene. Den høye Brahmin tilbyr henne motgift, men idet hun skal til å drikke den, ser hun at Solor blir ført bort av rajaen og Gamzatti, og bestemmer seg for å dø.

 

Scene 1: Solors telt

I fortvilelsen og depresjonen over at Nikiya er død, røyker Solor opium, som han har fått av Magdaveya for å døyve smerten.

Scene 2: The Kingdom of the Shades

Solor hallusinerer og maner frem et bilde av den døde Nikiya. Hun dukker opp i The Kingdom of the Shades, og bildet av henne mangedobles ved hjelp av ballettdanserne. Solor tenker tilbake på kjærlighetsdansen hennes ved Den hellige ild.

Scene 3: Solors telt

Mens krigerne kommer inn i Solors telt for å gjøre ham klar til bryllupet med Gamzatti, fortsetter synet av Nikiya å hjemsøke og forvirre ham.

 

 

Templet

I skyggen av Den store Buddhaen danser det et bronseidol mens Den høye Brahmin og prestene gjør seg klare for bryllupet mellom Gamzatti og Solor. Det forlovede paret kommer inn, og bayaderene fremfører en rituell lysdans rundt dem, som kan minne om Den hellige ild, som brenner utenfor templet. Rajaen, Gamzatti og Solor danser, men Solor hjemsøkes av synet av Nikiya, som bare han kan se. I løpet av dansen dukker det på mystisk vis opp en kurv med blomster som ligner den som ble gitt til Nikiya, og Gamzatti, som blir skremt og fortært av skyld, ber faren om å fullføre bryllupsseremonien. Den høye Brahmin gjennomfører seremonien på altertrappen, men Solor klarer ikke å få seg til å avlegge ekteskapsløftet. De rasende gudene ødelegger templet og begraver alle i ruinene. Nikiyas og Solors ånd gjenforenes i evig kjærlighet.

Kunstnerisk team og medvirkende

  • Koreografi
    Natalia Makarova etter Marius Petipa
  • Musikk
    Ludwig Minkus
  • Arrangement
    John Lanchbery
  • Produksjon
    Natalia Makarova
  • Scenografi
    Pier Luigi Samaritani
  • Kostymedesign
    Yolanda Sonnabend
  • Lysdesign
    John B. Read
  • Videodesign
    59 Productions
  • Musikalsk ledelse
    TBC
  • Medvirkende
    Nasjonalballetten, Operaorkesteret
Pris
150–990 kr
  • Fredag 17. april
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Onsdag 22. april
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Fredag 24. april
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Lørdag 25. april
    18:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Torsdag 30. april
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Lørdag 2. mai
    18:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Onsdag 6. mai
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Fredag 8. mai
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Lørdag 9. mai
    18:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Torsdag 14. mai
    18:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg

Pauseservering

Unngå kø og forhåndsbestill pauseservering. NYHET! Nå kan du bestille sittende pauseservering i Brasserie Opera. Alle forhåndsbestillinger settes fram og sorteres alfabetisk på bestillers etternavn. Det er ikke anledning til å ta med mat og drikke inn på forestilling.
Vinglass på en bardisk i Operaen Foto: Fursetgruppen

Hvordan forberede deg til forestilling

En time før forestilling er det en halvtimes gratis introduksjonsforedrag i Formidlingssenteret. Introduksjonen finner du også under tittelen «Operaen på øret» – der du pleier å laste ned podkaster. Publiseres rett før premiere.
Mennesker i en sal ser på bildet på en skjerm Foto: Erik Berg