Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

Láhppon
Lost

Kjøp
Spilles
31. oktober–​9. november
Scene
Hovedscenen
Varighet
1 t

Kautokeino-opprøret som ballett

Fortid og nåtid faller sammen når to av Nordens nye koreografiske stemmer jobber med Nasjonalballetten for første gang.

Danser ut det ordløse 

Láhppon/Lost er en ekstremt fysisk fortelling, et ekko av Kautokeino-opprøret fortalt gjennom ballett.  

Kautokeino-opprøret var et religiøst-politisk opprør som fant sted i 1852. Det ble vendepunktet etter flere års konflikt mellom samer og dansk-norske myndigheter – og er en historie relatert til dagens kamper verden over.

Nasjonalballetten lar dansen fortelle om kompleksiteten ved opprøret: om overbevisningen om rett og urett, kampen for å overleve og den gjentatte nedtrampingen – men også om stillheten, pulsen, frykten og resignasjonen. 

Et mørkt historisk kapittel 

I forarbeidet med forestillingen oppdaget koreograf Elle Sofe Sara at seks av hennes slektninger deltok i opprøret. Dette fikk henne til å se med nytt blikk på det som beskrives som den mest voldelige hendelsen i samisk historie. 

Elle Sofes metode  Skjul Vis mer

Elle Sofe Saras metode for utvikling av nye kunstneriske arbeider er blant annet å intervjue mennesker som har opplevd tematikken på kroppen, og som fremdeles lever i den. 

Denne gangen intervjuer hun etterkommere av både opprørerne og de som stoppet opprøret. Dessuten intervjuer de akademikere, prester og psykologer som kan kaste lys på menneskelige mekanismer i slike situasjoner. 

Disse muntlige intervjuene er et viktig tillegg til de eksisterende skriftlige kildene særlig for å kunne lytte til hvordan ekkoet av opprøret har endret seg fra generasjon til generasjon i de berørte familiene. 

Sammen med Hlín Hjálmarsdóttir undersøker hun opprøret ut fra dagens verdensbilde – i en tid da vi igjen er vitne til harde fronter som tilspisser seg, liv som går tapt og ledere som misbruker sin makt. 

Skapt for Operaens hovedscene 

Elle Sofe Sara omtales som en av de viktigste og mest interessante koreografene i sin generasjon i Norge. Når hun nå forener krefter med den islandske koreografen Hlín Hjálmarsdóttir, skaper de sitt første verk for Nasjonalballetten sammen. 

Om Elle Sofe Sara Skjul Vis mer

Elle Sofe Sara (f. 1984) er koreograf og regissør, og bor og virker i Guovdageaidnu – Kautokeino på norsk – i Finnmark. Hun mottok Dansekritikerprisen 2022–2023 sammen med Joar Nango og Carte Blanche – Norges Nasjonale Kompani for Samtidsdans, for forestillingen BIRGET; ways to deal, ways to heal. I 2022 fikk hun Dansekritikerprisen for dansejoikeforestillingen Vastadus eana – The answer is land, og hun står også bak flere prisbelønte kortfilmer. 

Elle Sofes kunstneriske arbeider avdekker ofte et rom hvor fortid og nåtid faller sammen, en kollasj av samisk fysiskhet og åndelighet og enkle virkemidler. Elle Sofe har en MA i koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo, hun var festivalprofil på Festspillene i Nord-Norge (2020, 2021) og er i gang med sin første spillefilm, som blir verdens første joikemusikalfilm. 

Saras koreografiske arbeider er kjent for sin lekne tilnærming, men hun fordyper seg også i temaer som har vært tabu i samiske samfunn, som vold, overgrep og selvmord. Som urfolkskunstner søker hun å skape arbeid som gir like sterk gjenklang for samfunnet hun bor i som det gjør for kunstverden. 

Om Hlín Hjálmarsdóttir Skjul Vis mer

Hlín Diego Hjálmarsdóttir (f. 1978) er en islandsk koreograf, danser og prøveleder, bosatt i Stockholm. Hun har en gedigen dansekarriere bak seg og har jobbet for kompanier som Cullbergballetten, GöteborgsOperans Danskompani, Ultima Vez, Iceland Dance Company og Kungliga Baletten i Stockholm. Hjálmarsdóttir har samarbeidet med koreografer som Mats Ek, Johan Inger, Crystal Pite, Sasha Waltz, Jiří Kylián, Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sidi Larbi Cherkaoui, Alexander Ekman, Sharon Eyal, Emanuel Gat og mange andre.  

Hjálmarsdóttirs egne arbeider er preget av hennes islandske arv og livet som danser utenfor sitt eget hjemland, og verkene hennes er ofte inspirert av menneskets litenhet. Hennes nyeste verk, Riptide, ble produsert i to steg: først som film, deretter ved Kungliga Operan i Stockholm i februar 2023. Hjálmarsdóttirs virksomhet viser hennes streben etter å bruke flere medier, som film, bilde, skulptur og dans, i kunsten sin. Selv om temaene hennes kan framstå som dystre, overskygges tristhet og fortvilelse av mot og glød i en ofte eksplosiv lekenhet. 

På scenen står danserne sammen med joikeren Lávre Johan Eira. Kostymene er tegnet av danske Henrik Vibskov – motedesigneren bak Ekmans A Swan Lake i vann. Vibskov står også bak scenografien i forestillingen: et futuristisk scenisk landskap i lekent samspill med natur og tradisjon. 

Både kostymer og scenografi er inspirert av tradisjoner innen samisk levesett, byggeskikker og teknikker – inspirasjon Vibskov hentet på studietur til Guovdageaidnu, Kautokeino. 

Islandske Valgeir Sigurðsson har komponert et elektronisk lydbilde, som møter tradisjonelle og nyskrevne joiker skrevet av Lávre Johan Eira og Sara Marielle Gaup Beaska. 

Ballettsjefen om 25/26-sesongen Les artikkelen
Láhppon/Lost produseres i samarbeid med Sámi Našunálateáhter Beaivváš – Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.

Kunstnerisk team og medvirkende

  • Koreografi
    Elle Sofe Sara, Hlín Diego Hjálmarsdóttir
  • Idé, konsept
    Elle Sofe Sara
  • Dramaturg
    Alexandra Wingate
  • Musikk
    Valgeir Sigurðsson
  • Joik
    Sara Marielle Gaup Beaska, Lávre Johan Eira
  • Kor
    Vokal Nord
  • Scenografi og kostymedesign
    Henrik Vibskov
  • Lysdesign
    Øystein Heitmann
  • Videodesign
    Cecilie Semec
  • Research
    Ellen Oddveig Hætta Gaup
  • Medvirkende
    Nasjonalballetten, Lávre Johan Eira
Pris
150–790 kr
  • Fredag 31. oktober
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Lørdag 1. november
    18:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Onsdag 5. november
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Fredag 7. november
    19:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg
  • Søndag 9. november
    18:00 / Hovedscenen
    Ikke i salg

Hvordan forberede deg til forestilling

En time før forestilling er det en halvtimes gratis introduksjonsforedrag i Formidlingssenteret. Introduksjonen finner du også under tittelen «Operaen på øret» – der du pleier å laste ned podkaster. Publiseres rett før premiere.
Mennesker i en sal ser på bildet på en skjerm Foto: Erik Berg