Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Max Richter

Kjøp
Spilles
22. november, 20:00
Scene
Hovedscenen
Varighet
2 t

For første gang i Norge

Velkommen til en uforglemmelig kveld med en av de mest banebrytende komponistene i vår tid: Max Richter.

En pionér innen samtidsmusikk 

Du har garantert hørt musikken hans. Kanskje her i Operaen med Nasjonalballetten på scenen, eller i filmer og TV-serier som Arrival og The Handmaid’s Tale? Hjemsøkende og mystisk, mektig og nostalgisk: Lyden av Max Richter er ikke til å ta feil av. 

I november fyller han selv Operaens hovedscene med sitt umiskjennelige musikalske univers – under sin aller første konsertopptreden i Norge. Over 2 milliarder strømminger på Spotify taler for seg: Dette blir en begivenhet du ikke vil gå glipp av. 

Richter er arkitekten bak en post-minimalistisk elektronisk revolusjon i grenselandet for klassisk musikk.

The ECONOMIST, 1843 MAGAZINE 

Verdensturné 

Max Richters kunstnerskap er grenseoverskridende. Verkene hans høres ikke bare i konsertsaler verden over, men i dans og ballett, film og tv-serier, kunstinstallasjoner og teatre. Den anerkjente komponisten og pianisten er best kjent for å veve klassisk samtidsmusikk sammen med populære musikkstiler, med musikk skrevet for alt fra synthesizere og datamaskiner til fulle symfoniorkestre. 

I september slipper han sitt niende studioalbum, In A Landscape, på plateselskapet DECCA. I den forbindelse legger han ut på en verdensomspennende turné - med Operaen i Bjørvika blant stoppestedene. 

Ingen moderne komponist uttrykker den samme kompleksiteten av følelser på skjermen som Max Richter.

THE ATLANTIC 

Nytt album med en grønnere Richter 

I løpet av de siste to tiårene har Richter brakt sin utpreget humane og emosjonelle følsomhet til en rekke ambisiøse prosjekter – blant dem en gjendiktning av Vivaldis fiolinkonserter og hans partitur for Wayne McGregors ballett Woolf Works – sammen med anerkjente soloplater som omhandler menneskerettigheter, migrasjon og 2003-invasjonen av Irak. 

Etter å ha brukt mange år på å kjempe med store ideer og vanskelige sosiale og politiske spørsmål, har tilblivelsen av det nye albumet In A Landscape åpnet en annen, grønnere verden for Richter. Å lage musikk forblir framfor alt «en måte å lage en slags alternativ virkelighet på», en konstruert verden «der alt er på sin plass». 

Fikk du ikke billetter? Her kan du melde deg på venteliste, så får du beskjed hvis det slippes flere billetter!

Om Max Richter Skjul Vis mer

Tysk-britiske Max Richter (f. 1966) er blant de mest fremtredende skikkelsene på den moderne musikkscenen, med banebrytende arbeid som komponist, pianist, produsent og samarbeidspartner. Fra synthesizere og datamaskiner til fulle symfoniorkestre: Richters innovative arbeid omfatter soloalbum og musikk for balletter, konserthusforestillinger, film- og TV-serier, videokunstinstallasjoner og teaterverk. 

Richter er klassisk utdannet fra Edinburgh University, Royal Academy of Music i London og hos komponisten Luciano Berio i Firenze. Han debuterte med albumet Memoryhouse i 2002, som ble beskrevet av The Independent og Pitchfork Magazine som «et landemerke», mens albumet The Blue Notebooks (2004) ble listet blant århundrets beste klassiske verker av The Guardian. 

SLEEP, Richters åtte og en halv time lange konsertverk, har blitt kringkastet og framført over hele verden, inkludert i Sydney Opera House, Berlins Kraftwerk, Amsterdams Concertgebouw, Philharmonie de Paris og på Barbican, London. 

I 2012 «rekomponerte» Richter Vivaldis De fire årstider, noe han vant prestisjetunge ECHO Classic Award for, så vel som en etablert plass på de klassiske hitlistene. 

De siste årene har Richters musikk blitt en bærebjelke for mange av verdens ledende ballettkompanier, inkludert Marinsky-balletten, La Scala i Milano, The Joffrey Ballet, New York City Ballet, The Paris Opera Ballet, American Ballet Theatre, Semperoper Ballet og Nederlands Dans Theater. Samarbeidet hans med koreograf Wayne McGregor for The Royal Ballet i London har blitt svært anerkjent. 

Richter har skrevet musikk for mer enn 50 filmer og TV-serier. Blant de nyeste prosjektene finner vi Hostiles, Black Mirror, Taboo – som ga ham en Emmy-nominasjon, HBO-serien The Leftovers og My Brilliant Friend, ikke minst sci-fi-dramaet Ad Astra med Brad Pitt i hovedrollen. Musikken hans er også å høre i Martin Scorseses Shutter Island, Ari Folmans Waltz With Bashir og Oscar-vinnende Arrival av Denis Villeneuve. 

Innspillingen The New Four Seasons ble utgitt i 2022 og markerte ti år med Richters Vivaldi Recomposed-prosjekt – her ble stykkene spilt inn på nytt med tidstypiske instrumenter. 

Medvirkende

 • Piano
  Max Richter
 • Fiolin
  Eloisa Felir Thom, Max Baillie
 • Bratsj
  Connie Pharoah
 • Cello
  Max Ruisi, Zara Hudson-Kozdoj
Pris
620–1010 kr
 • fredag 22. november
  20:00 / Hovedscenen
  Utsolgt