Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

Oslo Circles
10 år!

Gruppe med forskjellige strengeinstrumenter Oslo Circles / Foto: Anna-Julia Granberg Blunderbuss
Kjøp
Spilles
28. september, 18:30
Scene
Scene 2
Varighet
2 t / 1 Pause

Jubileumskonsert med kritikerrost barokkensemble

Se ikke bort ifra at det kommer til å rykke i både rocke- og jazzfoten når det kritikerroste barokkensemblet Oslo Circles viser hvor moderne barokkmusikk kan lyde!

Ti år med energi og emosjoner 

1600-tallsmusikk som svinger? Gjett om det gjør! Det er mye å glede seg til når Oslo Circles skal feire sitt første tiår, med et rikholdig barokkprogram spilt på tidsriktige instrumenter. Det blir som vanlig dramatisk, overdådig, fullt av kreativ energi – og det blir både velkjente og mer ukjente komponister: Händel, Bach, Purcell, og også Fux, Steffani, Strozzi og Fontana. 

Ettertraktet kritikerfavoritt 

I løpet av de ti årene som har gått siden Oslo Circles startet opp, har barokkensemblet blitt invitert til festivaler i inn- og utland, og under Varazdin Baroque Nightsi Kroatia 2019 vant Oslo Circles kritikerprisen for festivalens beste musikalske interpretasjon.  

Særlig kjent er Oslo Circles for sitt samarbeid med sangere. Gruppen har gitt ut to CD-er: One Charming Night(SIMAX) sammen med David Hansen, med musikk av Henry Purcell. Martin Anderson i klassiskmusikk.com skrev: «en av de mest renspikket festlige innspillingene jeg har hørt på i årevis.» I 2022 kom Lamento (LAWO) med Marianne Beate Kielland, og igjen var pressen begeistret: «Magiske øyeblikk. Alle plater burde vært sånn», skrev Vårt Lands anmelder. 

Musikere i ulike sirkler 

Oslo Circles ble grunnlagt i 2015 av barokkfiolinisten Astrid Kirschner. Hun har med seg ledende musikere fra det internasjonale barokkmiljøet, som hun setter sammen i forskjellige grupperinger, eller sirkler, etter behov – derav navnet Oslo Circles. Hvert medlem i ensemblet kommer opprinnelig fra et annet land, og bidrar med sin musikalske bakgrunn, lidenskap og ikke minst lekenhet. Sammen blåser de støv av de gamle partiturene og viser hvor moderne barokkmusikk kan være. 

Astrid Kirschner jobber til daglig som fiolinist i Operaorkestret. Til jubileumskonserten har hun fått med seg stjernesangere som kontratenor David Hansen, sopran Berit Norbakken og baryton Yngve Søberg. Sammen vil de nok lokke fram en tåre eller to i øyekroken hos de fleste. 

https://www.oslocircles.com/ 

Hva er barokkmusikk? Skjul Vis mer

Hva er barokkmusikk? 

I europeisk musikkhistorie regnes barokken fra ca. 1600 til 1750. I motsetning til renessansemusikken utviklet vokalmusikken seg fra flere stemmer til å benytte én hovedstemme, slik at teksten skulle bli mer framtredende. Fra 1600 ser vi stadig flere instrumentale verk som kunne framføres også utenfor kirkerommene. Dette innebar store endringer i klangbildet, og ga dessuten muligheter for å komponere mer avanserte verk. 

I denne perioden utviklet man også generalbassen, der et akkompagnement ble mer eller mindre improvisert, basert på en nedskrevet basslinje. Dette dannet det rytmiske og harmoniske fundamentet i musikken fra denne tiden, og dermed var det større rom for både lekenhet og improvisasjon. Generalbassen var dermed også forutsetningen for akkompagnert sang, og dermed hele operasjangren, som har sine røtter i nettopp denne spennende og kreative delen av musikkhistorien 

Lær mer om barokkmusikkens herligheter i Astrid Kirschners podkast Barokkpodden! Du finner den der du pleier å høre podkaster!

Program

Henry Purcell: Suite fra Abdelazer Z 570 (rondeau – air – minuethornpipejig) 
 
Henry Purcell: Strike the viol Z323/5 (David Hansen) 
 
Giovanni Battista Fontana: Sonata seconda 
Barbara Strozzi: Chiamata a nuovi amori / Bel'occhi bel seno / Tra le speranze e l'timore (Berit Norbakken) 
Francesco Cavalli: fra Eliagabalo: «Misero» (David Hansen) 
Andrea Falconieri: Folias echa para mi Señora Doña Tarolilla de Carallenos / Ciaccona 
Agostino Steffani: Quanto care dal cor (Berit Norbakken og David Hansen)

 
Pause 

Johann Joseph Fux: «Turcaria» Partita a 3 
Georg Friedrich Händel: fra Messias HWV 56: «The trumpet shall sound» (Yngve Søberg)  
Arcangelo Corelli: Trio sonata op 2, nr. 12: Ciaccona 
Georg Friedrich Händel: «Eternal Source of Divine Light» HWV 74 (Berit Norbakken) 
Georg Friedrich Händel: Suite fra Rodrigo HWV 5:  
Gigue – Sarabande - Matelot  / fra Agrippina HWV 6: «Bel piacere» 
Georg Friedrich Händel: Fra Serse HWV 40: «Ombra mai fu» (Yngve Søberg) 
Georg Friedrich Händel: fra Serse HWV 40: «Crude furie» (David Hansen) 

 

Medvirkende

Astrid Kirschner, barokkfiolin/kunstnerisk ledelse
Karolina Radziej, barokkfiolin
Julia
Beller-Boysen, barokkbratsj
Gunnar Hauge, barokkcello
Fredrik
Blikeng, violone
Thor-Harald Johnsen og Thomas Boysen, teorbe
Luca Quintavalle, cembalo
Mark Bennett, trompet
Tomas Nilsson, perkusjon
 

Pris
490 kr
  • Søndag 28. september
    18:30 / Scene 2
    Ikke i salg