Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv
Til forestillingsside
Terminus
Kjøp
Terminus

Operasjef Randi Stene om Terminus

Kjære publikum!

 

Denne våren har vi gleden av å invitere til to urpremierer på Scene 2: to nye, norske verk, som på hver sin måte utforsker livets ytterkanter med komisk og satirisk skråblikk. Begge er en del av vårt samarbeid med Trondheim Symfoniorkester & Opera og Bergen Nasjonale Opera – et felles løft for ny musikk og modige scenekunstneriske uttrykk. Først ut var Fønix av Lisa Lie og Stian Westerhus; nå er det klart for Terminus, med musikk av Therese Birkelund Ulvo og libretto av Marit Eikemo. 

Det tar tid å skrive en opera – og tida den skrives i, preger også verket. Da vi spurte Therese og Marit om de kunne tenke seg å samarbeide om en kammeropera, var vi i året 2020 – på full fart inn i en tid preget av pandemi, smittevern, karantenehotell og tiltakspakker i fase 1 og 2. Vi støttet oss til autoriteter, til illusjonen om kontroll, og vi fryktet de andre. 

Marit Eikemo er kjent som en forfatter som tar pulsen på sin samtid i kritiske, men humoristiske tekster. Til Terminus-teksten lot hun seg inspirere av samfunnet rundt seg, og skapte en situasjon preget av pandemi, men der smitten primært sprer seg blant byens hjemløse. Mens folk flest er redde og frustrerte, gnir hotelleierne seg i hendene over inntjeningen som følge av at de må huse flere av de syke. Hotellansatte ser sitt snitt til å drive gjøn med en av de smittede hjemløse: Lola. De skaper et teater i teateret – en situasjon som minner oss om hvordan vi rammer inn og iscenesetter hverandre. Stykket stiller spørsmål ved hva som er ekte og hva som er regissert, hva som er omsorg – og hva som i bunn og grunn er styrt av kapitalistiske krav til inntjening og samfunnets behov for kontroll. Spørsmålene er like relevante i dag som under pandemien, eller da Holberg skrev Jeppe på Bjerget på 1700-tallet – et drama Terminus er inspirert av. 

Konteksten er både kaotisk og kakofonisk, sår og satirisk – og Therese Ulvo følger den tett med sin musikk. Den beveger seg mellom komplekse harmonier og sakral ro, fra lyder av smuss i orkestermaskineriet til begjærlige duetter. De ansatte ved hotellet er et herlig musikalsk tohodet troll, nærmest i Brecht/Weill-aktig stil, mens koret fungerer som folkets evige kommentarfelt – som slett ikke alltid er enig med seg selv. Igjen viser opera hvordan musikken ikke bare fargelegger, men også utdyper og utfordrer situasjonene vi presenteres for. 

Vi er takknemlige for å ha Magnus Loddgard i den musikalske ledelsen. Med stor interesse for og innsikt i det å skape ny opera, har han fulgt prosjektet fra workshop til premiere. Vi er også glade for det sterke kunstneriske teamet som har satt dette i scene: scenograf og kostymedesigner Olav Myrtvedt, lysdesigner Norunn Standal og regissør Maren Bjørseth. Maren har lang fartstid fra både teater og musikaler, men debuterer her som operaregissør. 

På scenen har vi fem solister og seksten operakorister med bred erfaring fra ny musikk. De har kastet seg inn i utfordringene som Therese Ulvo har gitt dem, med entusiasme og kompetanse, med hud og hår. 

Samarbeidet vårt med BNO og TSO er bygget på et ønske om at nye verk skal få et lengre liv enn bare en urpremiere – og at vi skal nå bredere ut med et variert operatilbud til hele landet. Rett etter de tre forestillingene her i Oslo skal Terminus videre til Festspillene i Bergen, og derfra til Trondheim i juni. Dette krever at produksjonene våre er fleksible nok til å kunne tilpasses ulike scener, noe som også er mer bærekraftig enn stadig å skape nytt fra bunnen av. 

Nå åpner vi døra til rom 314 på Hotell Terminus – velkommen inn!