Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Christian Spuck:

Tornerose

Kjøp
Spilles
3. juni–​24. september
Scene
Hovedscenen
Varighet
2 t 35 min / 1 pause

En ny klassisk ballett

Det danses på tåspiss og til Tsjajkovskij i en oppfinnsom og lekker versjon av eventyret, signert den sterke historiefortelleren Christian Spuck.

Velkjent eventyr med ny vri 

I dette dropset av en forestilling har Christian Spuck et friskt blikk på eventyret om Tornerose. Her er Aurora, feene og kongeparet, men karakterene er tegnet opp på nytt. I sentrum står den vanligvis onde feen Carabosse – som her har god grunn til å være fortvilet.  

Full av vidd, ironi, parodi og dypere mening

tanznetz

Hvem kysser Aurora våken fra 100-årssøvnen? 

Historien kjenner vi. I dåpen til prinsesse Aurora slynger Carabosse en forbannelse over henne: På 16-årsdagen skal Aurora stikke seg på en spinnetein og dø. Syrinfeen klarer heldigvis å moderere forbannelsen til en 100 år lang søvn, som bare et kyss av kjærlighet kan vekke henne fra.  

Bygger på klassikeren 

Superduoen Tsjajkovskij og Marius Petipa skapte balletten Tornerose. Historien hentet de fra Charles Perraults eventyr fra 1600-tallet. Teppet gikk opp i St. Petersburg i 1890 – og resten er balletthistorie. Den dag i dag er Tornerose på topp-ti-lista over de mest populære ballettene. 

En magiker med dansetrinn 

Den tyske koreografen Spuck er kjent som en mester i å lage fortellende balletter, og står bak Nasjonalballettens suksesser Anna Karenina og Woyzeck. Hans Tornerose ble danset for fulle hus i Zürich – og er en fest for både øyet og øret. 

Samproduksjon mellom Ballett Zürich og Nasjonalballetten 

Gratis introduksjon en time før forestilling

Handlingen

Historien om den vakre prinsessen Aurora som stikker seg på en spinnetein og sovner. Syrinfeen klarer heldigvis å moderere forbannelsen  ...

Kongeparet har lenge ønsket seg et barn, men ønsket har ikke gått i oppfyllelse. Nå er de helt desperate. Fra feriket – stedet der spedbarna hentes til menneskene – stjeler de et pikebarn som viser seg å være akkurat den piken som feen Carabosse er pleiemor for. På kongsgården er alle travelt opptatt med forberedelsene før dåpen til lille Aurora. Både tjenerskapet, guvernanten og seremonimesteren har hendene fulle før de fasjonable gjestene ankommer. Blant de inviterte er også seks feer som kommer med gode ønsker for den lille prinsessen. Da den storslagne festen når høydepunktet, kommer plutselig Carabosse, som man klokelig nok ikke har invitert. For å straffe kongeparet lyser hun en forbannelse over Aurora: I sin grønneste ungdom skal hun stikke seg på en tein og dø. De andre feene forsøker å jage Carabosse bort fra festen.

Carabosse har ikke kommet over tapet av lille Aurora og er fortvilet over raseriutbruddet sitt under dåpen. Det verste er likevel at hun klandrer seg selv for å ha lyst en forbannelse over Aurora, en forbannelse som ikke kan kalles tilbake. 
Det var jo ene og alene kongeparet hun skulle ha forbannet.

Prinsesse Aurora feirer 16-årsdagen sin. Blant de mange gjestene er det også fire prinser. Ingen av dem er i stand til å sjarmere Aurora. Kongen ønsker å skåne Aurora for skuffelser og alt vondt. Også nå forsøker han å trøste henne. Litt senere, i tummelen mens alle danser vals, støter Aurora på en fremmed kone som gir henne en tein. Carabosse rekker ikke å rive den ulykksalige gaven fra prinsessen i tide; Aurora har allerede stukket seg på teinen, og nå er hun tilsynelatende tapt for alltid. Kongen overøser Carabosse med de verste bebreidelser. Hun forlater festen, dypt ydmyket og fortvilet over at Aurora er blitt et uskyldig offer for forbannelsen hennes. Syrinfeen kommer til unnsetning og gjør om på dødsforbannelsen. Hun lar Aurora og alle andre som er til stede, falle i dyp søvn. Søvnen skal ikke opphøre før Aurora blir vekket av et kyss av ekte kjærlighet.

Det har gått lang tid. Prins Désiré og hans forlovede er på utflukt med et stort følge da de støter på et forhekset slott som er omgitt av tornebusker. Prinsen føler en særlig dragning mot dette eiendommelige, fortryllede stedet. Mens han er alene, viser syrinfeen seg for ham. Hun viser ham prinsesse Aurora i et syn, og han blir øyeblikkelig trollbundet. Nå vil han bare finne Aurora. Under letingen møter han Carabosse og følget hennes. Av omsorg for Aurora ønsker Carabosse å finne ut om Désiré virkelig elsker prinsessen. Litt senere finner de andre feene prinsen livløs. Syrinfeen får ham til å våkne opp, slik at han kan vekke Aurora med et kyss. Men til prinsens og feenes forferdelse mislykkes tornerosekysset!

Carabosse fortviler også over at hun nå tydeligvis har mistet Aurora for alltid. For å ta avskjed gir hun den sovende prinsessen et ømt kyss på pannen, og da åpner Aurora endelig øynene. Med et kyss av ekte kjærlighet har Carabosse vekket prinsessen til live igjen. Auroras første blikk faller på Désiré. Det er kjærlighet ved første blikk. Det sovende hoffet har også våknet. Aurora kan nesten ikke tro det, men plutselig går det opp for henne at hun som barn av feriket har magiske evner og kan frigjøre seg fra alle bånd og bestemme over livet sitt selv. Atter en gang

Kunstnerisk team og medvirkende

 • Koreografi og regi
  Christian Spuck
 • Musikk
  Pjotr Tsjajkovskij
 • Scenografi
  Rufus Didwiszus
 • Kostymer
  Buki Shiff
 • Lysdesign
  Martin Gebhardt
 • Dramaturgi
  Michael Küster
 • Musikalsk ledelse
  Robertas Servenikas
 • Medvirkende
  Nasjonalballetten, Operaorkestret

Regi og koreografi: Christian Spuck
Musikalsk ledelse: Robertas Šervenikas
Kostymer: Buki Shiff
Scenografi: Rufus Didwiszus
Lysdesign: Martin Gebhardt

Pris
100–900 kr
 • lørdag 3. juni
  18:00 / Hovedscenen / 2023
  Utsolgt
 • onsdag 7. juni
  19:00 / Hovedscenen / 2023
  Kjøp Få billetter
 • torsdag 8. juni
  19:00 / Hovedscenen / 2023
  Kjøp Få billetter
 • lørdag 10. juni
  18:00 / Hovedscenen / 2023
  Kjøp Få billetter
 • tirsdag 13. juni
  19:00 / Hovedscenen / 2023
  Kjøp Få billetter
 • onsdag 14. juni
  19:00 / Hovedscenen / 2023
  Kjøp Få billetter
 • fredag 16. juni
  18:00 / Hovedscenen / 2023
  Utsolgt
 • torsdag 31. august
  19:30 / Hovedscenen
  Utsolgt
 • fredag 1. september
  19:00 / Hovedscenen
 • onsdag 6. september
  19:00 / Hovedscenen
 • lørdag 9. september
  18:00 / Hovedscenen
 • mandag 11. september
  19:00 / Hovedscenen
 • onsdag 13. september
  19:00 / Hovedscenen
 • fredag 15. september
  19:00 / Hovedscenen
 • lørdag 16. september
  18:00 / Hovedscenen
 • tirsdag 19. september
  19:00 / Hovedscenen
 • fredag 22. september
  19:00 / Hovedscenen
 • søndag 24. september
  18:00 / Hovedscenen

Pausebevertning

Bestill servering til pausen eller før forestillingen. Bestiller du til pausen anbefaler vi å bestille i den baren som er nærmest der du sitter i salen. Barene er åpne før forestilling og i pausene. Alle forhåndsbestillinger settes fram og sorteres alfabetisk på bestillers etternavn. Det er ikke anledning til å ta med drikke inn på forestilling.
Vinglass på en bardisk i Operaen Foto: Fursetgruppen