Trifonov & Szeps-Znaider i Operaen

Musikalsk mestermøte
Når de verdenskjente musikerne Daniil Trifonov og Nikolaj Szeps-Znaider finner sammen i Operaen, er det med et følelsesladd og virtuost program av Clara og Robert Schumann, Webern og Beethoven.
Dobbel briljans på klaver og fiolin
Den berømte fiolinisten Szeps-Znaider har spilt med verdens ledende orkestre og har de siste årene også hatt stor suksess som dirigent. Like bejublet er pianisten Daniil Trifonov, som på sine 35 år har gjort kometkarriere. The Times har beskrevet ham kort og godt som «dagens ledende, klassiske virtuos».
Sammen spiller de seg gjennom et program med både romantisk inderlighet og modernistisk presisjon.
Schumanns siste
Kvelden starter med to verk knyttet sammen i musikkhistorien. Clara Schumann skrev Tre romanser i tett samarbeid med fiolinisten Joseph Joachim i 1853, som verket også ble dedikert til. Fullt av lyrikk og lidenskap er det i dag blant hennes mest populære kammerverk.
Ektemannens Fiolinsonate nr. 2 ble urframført av Clara Schumann og Joseph Joachim samme år. Verket er skrevet i Robert Schumanns siste virksomme år som komponist, og hans definitivt mest turbulente. Året etter urframførelsen forsøkte han å begå selvmord, og ble innlagt på psykiatrisk klinikk fra 1854 til sin død i ‘56. Sonaten speiler et urolig indre, full av fragmenter, angst og motstridende følelser, dansende mellom lys og mørke.
Konsentrerte og krevende med Webern og Beethoven
Et radikalt skifte i uttrykk kommer med Anton Weberns konsentrerte Fire stykker for fiolin og klaver fra 1910. Theodor Adorno skal ha uttalt at stykkenes fortsettelse kunne vært et sukk alene, så knappe er de i sin utførelse. Her er hver tone nøye utvalgt og ladet med betydning, hver pause like viktig som lyden.
Kvelden avsluttes med Beethovens fiolinsonate nr. 9 i A-dur (1889), et virtuost mesterverk kjent for sin eksplosive energi og tekniske utfordringer. Opprinnelig tilegnet George Bridgetower, men senere dedisert til fiolinisten Rodolphe Kreutzer, derav det mer kjente navnet Kreutzer-sonaten.
Kreutzer mente på sin side at stykket var «uhyrlig uforståelig» og nektet å spille det. Heldigvis var det nok av andre som lot seg begeistre av sonaten: Verket har siden den gang både blitt elsket av publikum og vært en enorm inspirasjonskilde for andre kunstnere.
Program
Clara Schumann Tre romanser for piano og fiolin, op. 22
Robert Schumann Sonate no. 2, op. 61
Anton Webern Fire stykker for fiolin og klaver, op. 7
Ludwig van Beethoven Fiolinsonate nr. 9 i A-dur (Kreutzer-sonaten)
-
Søndag 10. mai18:00 / Hovedscenen
Pauseservering
