Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Ingrid Lorentzen

Ballettsjef

Etter mange år som solist i Nasjonalballetten, ble Ingrid Lorentzen utnevnt til ballettsjef i 2012. – I en demonstrasjon av påtagelig kreativitet har Ingrid Lorentzen programmert fem verdenspremierer til hennes åpningsforestilling som ballettsjef, skrev The Financial Times i en anmeldelse.  

Blant koreografene hun har gitt i oppdrag å skape nye verk er Alexander Ekman med A Swan Lake og danseinstallasjonen Rooms, Alan Lucien Øyen med The Hamlet Complex, Timelapse og Petrusjka, Kaloyan Boyadjiev med en ny versjon av Nøtteknekkeren, Marit Moum Aune og Cina Espejord med Ghosts – Ibsens Gengangere og Marit Moum Aune med Hedda Gabler. De to sistnevnte verkene har blitt internasjonale suksesser og er etterspurt i mange land.  

Lorentzen har utnevnt Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren til huskoreografer, og Marit Moum Aune til husregissør. 

Nasjonalballetten har et tett samarbeid med koreograflegenden Jiří Kylián og er nå et av kompaniene med flest av hans balletter i repertoaret. Under Lorentzens ledelse danser kompaniet de store, klassiske ballettene og verk av koreografnavn som Mats Ek, Natalia Makarova, William Forsythe, Sol León og Paul Lightfoot, Christian Spuck og Crystal Pite.  

Med Lorentzen i spissen inngikk kompaniet i 2019 en avtale med Norsk Tipping og Talent Norge om en satsing på å utjevne kjønnsforskjeller i hvem som får mulighet til å fortelle historier og skape verk på de store ballettscenene. Så langt har satsingen ført til 26 nye verk – seks av dem for Hovedscenen, av koreografer som Emma Portner, Samantha Lynch, Melissa Hough, Anaïs Touret og Whitney Jensen.  

 I 2015 lanserte Lorentzen et nytt kompani for unge dansere, Nasjonalballetten UNG med målet om å sikre og ta vare på de største norske og internasjonale talentene under Operaens tak. I 2023 ser Wilhelmsen-akademiet dagens lys, en satsing som gir unge talenter i ballett fra hele Norge mulighet til å bli ballettdanser. 

I det internasjonale dansemagasinet Dance Europe ble Lorentzen utvalgt til en av "Directors of the Year" i 2015 og i 2022. Ingrid Lorentzen har hatt verv i Norsk Kulturråd, hun leder juryen for verdens største teaterpris, Den Internasjonale Ibsenprisen, og sitter i juryen for Fedora Prizes Biennale for dans. 

 

Opptredener