Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Così fan
tutte

Ferdigspilt
Dansende kvinne i lilla kjole og med brudeslør på hode Frøy Hovland Holtbakk / Foto: Erik Berg

Mozarts komiske opera om kjærligheten som et byggesett

Alfonso jobber på IKEA. Etter mange år er han lei av å se nyforelska par gå rundt med de gule og blå posene, med livslykken i blikket og den framtidige eksen i hånda. Så han utfordrer to av dem …

To unge par har et lykkelig samliv foran seg – tror de. De to mennene i forholdene, Ferrando og Guglielmo, blir utfordret av de eldre og mer kyniske Alfonso og Despina: Vil kjærestene deres, Dorabella og Fiordiligi, klare å stå imot om de blir forført av noen andre?

Fra IKEA blir vi med dem ut på en turbulent reise. De fire unge menneskene oppdager at det de trodde var sant og evig, kan skrus fra hverandre – og settes sammen igjen. Det gjør Così fan tutte fra 1790 til et overraskende moderne verk om kjærlighet, med hele det menneskelige følelsesregistret på utstilling.

Samlivet i en sofa fra IKEA

Den danske regissøren Katrine Wiedemann er en av Danmarks viktigste film og teaterregissører, med en lang rekke produksjoner og priser bak seg. Når teppet går opp for hennes helt nye produksjon av Così fan tutte, er vi på IKEA – et sted der samlivsdrømmer og pardramatikk utspiller seg.

Katrine Wiedemann smiler mot en grå vegg Foto: Adam Olsson
IKEA-drømmen som brast
IKEA er et offentlig rom for familie-drømmen

– Katrine Wiedemann, regissør

I IKEA-eskene finnes byggeklossene til et liv, som vi selv må bygge opp.  Men mange har erfart at drømmen, slik vi ser den utstilt i varehuset, blir til hard realitet, frustrasjoner og manglende skruer når vi kommer hjem igjen.

Scenen skifter mellom ulike bakgrunnsbilder, slik kontekstene rundt oss stadig skifter, eller slik vi forestiller oss hvordan framtida kan bli.

Un'aura amorosa, med Jack Swanson

Radarparet som forandret operahistorien

Opprinnelig het Così fan tutte «en skole for elskende», som fortsatt er undertittelen. Dette var Mozarts siste samarbeid med librettisten Lorenzo da Ponte – de to var et radarpar som skulle komme til å forandre operahistorien for alltid. Bak seg hadde de suksessene Figaros bryllup og Don GiovanniCosì fan tutte ble et av Mozarts siste verker og viser et modent musikalsk geni – da som nå.

NRKs podkastserie Historiske kjendiser: Mozart. Hør hva dramaturg Hedda Høgåsen-Hallesby har funnet ut om ham!
Hør podkasten her
Operahistoriens glade gutter Les artikkelen Operasjef Randi Stene om forestillingen Les mer her
 • Gratis introduksjon en time før forestilling 
 • Opptak av premieresamtale finner du nederst på siden
To par holder rundt hverandre, en mann betrakter dem i bakgrunnen Magnus Ingemund Kjelstad, Frøy Hovland Holtbakk, Audun Iversen, Kari Dahl Nielsen og Eirik Grøtvedt / Foto: Erik Berg

Così fan tutte – triviell eller genial?

Kan den påståtte ubalansen mellom tekst og musikk fylle en dramatisk funksjon?

Les artikkelen her

Handlingen

To søstre har hver sin kjæreste. Begge lar de seg forføre av den andres elsker, i forkledning. Ganske raskt oppdager de fire unge at det de trodde var sant og evig, stadig er i forandring.

Ferrando og Guglielmo er overbevist om at kjærestene deres, søstrene Fiordiligi og Dorabella, er trofaste. Den eldre Don Alfonso er skeptisk. Han vedder på at disse kvinnene ikke er bedre enn andre og at de kommer til å bedra dem innen dagen er omme, dersom de får muligheten. Ferrando og Guglielmo vedder imot og lover å gjøre nøyaktig som Alfonso sier når kvinnenes trofasthet skal settes på prøve. 

De to unge mennene later som om de må reise, til sine kjæresters store fortvilelse. Den mer erfarne Despina oppfordrer Fiordiligi og Dorabella til å ha det gøy og elske med dem de vil. Alfonso betaler Despina for å hjelpe ham med å vinne veddemålet. 

Ferrando og Guglielmo kommer tilbake i forkledning. De «fremmede» flørter med kjærestene sine, men blir avvist og later som de tar gift. Utkledd som doktor redder Despina de «forgiftede». 

Despina fortsetter å oppfordre Fiordiligi og Dorabella til å møte andre menn og more seg. Etter å ha tenkt seg nøye om, går de to med på en tur med hver sin utvalgte. Dorabella faller for Guglielmo (i forkledning), mens Fiordiligi står imot Ferrandos flørt. 

Guglielmo blir glad for å høre at Fiordiligi har vært trofast mot ham, mens Ferrando – som først tror de har vunnet veddemålet – blir rasende når han hører hva Dorabella har gjort. Guglielmo legger skylda på kvinnene og ber Alfonso å betale ham hans halvpart av gevinsten, men Alfonso minner ham om at dagen er ennå ikke over.

Fiordiligi har bestemt seg for å reise og hjelpe sin Guglielmo, idet Ferrando dukker opp. Denne gangen lykkes han i å forføre henne. 

Det er klart for dobbelt-bryllup mellom søstrene og de to fremmede. Despina, nå i ny forkledning, skal sørge for at ekteskapskontraktene undertegnes. Men når mennene kommer tilbake uten forkledning, må kvinnene må tilstå sin utroskap og mennene sitt bedrageri. Alfonso triumferer: Così fan tutte – slik gjør alle kvinner.

Introduksjon

Dramaturg Hedda Høgåsen-Hallesby forteller om Mozarts opera – og Katrine Wiedemanns oppsetning.

Kunstnerisk team og medvirkende

Rolleliste

Her kan du se helgens rollelister:

Cosi publikumsrolleliste 08.09.pdf

Cosi publikumsrolleliste 10.09.pdf

 • Musikk
  Wolfgang Amadeus Mozart
 • Libretto
  Lorenzo da Ponte
 • Originaltittel
  Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti
 • Musikalsk ledelse
  Kristiina Poska
 • Regi
  Katrine Wiedemann
 • Scenografi og kostymer
  Maja Ravn
 • Lysdesign
  Åsa Frankenberg
 • Videodesign
  Søren Knud
 • Medvirkende
  Operaorkestret

Biografier kunstnerisk team

Kristiina Poska, musikalsk ledelse

Katrine Wiedemann, regi

Maja Ravn, scenografi og kostymer

Åsa Frankenberg, lysdesign

Lyd og bilde