Skip to main content
Shopping basket My page

Ole Anders Tandberg

Regissør

Ole Anders Tandberg er utdannet ved Guildhall School of Music and Drama i London, Arkitekthøgskolen i Oslo og Dramatiska Institutet i Stockholm, der han har vært bosatt siden 1987.  

I Sverige har han arbeidet på Dramaten, Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Malmö Dramatiska Teater, GöteborgsOperan og Folkoperan. Siden 2006 har han vært ved Stockholm Stadsteater der han har iscenesatt verk av Shakespeare, Holberg, Dostojevskij, Ibsen, Strindberg og Fosse. I 2015 var det premiere på dramatiseringen av Karl Ove Knausgårds Min kamp, året etter også på SVT.  

De siste årene har han jobbet med både opera og teater. Den flyvende hollender ble satt opp på Nasjonaloperaen i Praha i 2022, og han hadde ansvaret for Candide på Kungliga Operan i Stockholm i 2020. I 2018 ble både Wozzeck og Carmen satt opp på Deutsche Oper Berlin, mens Ulysses vender hjem, Lady Macbeth fra Mtsensk (Den finske nasjonaloperaen) og Den glade enke (Kungliga Operan) hadde premiere i 2017. For sistnevnte fikk han også Svenska Dagbladets operapris. Hans oppsetting av La bohème hadde premiere ved Opernhaus Zürich høsten 2015.  

For Den Norske Opera & Ballett har han tidligere satt opp Poppeas kroning og Ulysses vender hjem, Lady Macbeth fra Mtsensk (i samarbeid med Deutsche Oper i Berlin) og Rigoletto. 

På Kungliga Operan i Stockholm har han ellers regissert Brinnande Ängeln, L'Enfant et les sortilèges, Così fan tutte, Figaros bryllup, Don Giovanni og Tryllefløyten. Tarjei Vesaas' Fuglane ble i 2016 satt opp både på Dramaten og på Kungliga Operan. I desember 2019 satte han opp Trilogin av Jon Fosse på Dramaten. Tidligere samme år satte han opp Fuglane av Tarjei Vesaas på Nordland teater og Havboka av Morten A. Strøksnes på Riksteatret (Heddaprisen 2019 for beste regi).  

Ole Anders har i snart 20 år vært knyttet til Nationaltheatret i Oslo, der han har dramatisert Kjell Askildsens noveller i Et deilig sted, Alf Prøysens diktning i Kjæm æiller att!, Tor Ulvens samlede verk i En vanlig dag i helvete (Hedda-prisen for beste forestilling 2009), og musikalen Livet er en liten dings med deLillos’ tekster og musikk. Her har han også iscenesatt Lille Eyolf & Co, Lang dags ferd mot natt, Tre søstre og En midtsommernattsdrøm. Høsten 2023 har han ansvaret for både dramatisering av og regi på Niebelungens ring på Nationaltheatret, mens han i vår gjester Det Norske Teatret med sin versjon av Tryllefløyta. 

Mann med briller ser rett inn i kamera Ole Anders Tandberg / Photo: Erik Berg

Performances