Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Nasjonalballetten UNG

I Nasjonalballetten UNG blir en ny generasjon dansere til. De største norske og internasjonale talentene er samlet i ett kompani med felles mål: Å ta pusten fra publikum med sitt dansetalent.

De beste unge danserne

Nasjonalballetten UNG ble lansert 15. juni 2015, og består av en grunnstamme på 14 norske og utenlandske talenter mellom 18 og 21 år. Målsetningen er å samle noen av de beste unge danserne i Norge og i verden under Operaens tak, hvor de får hjelp til å utvikle sitt kunstneriske talent og bygge grunnlaget for en profesjonell karriere. 

Kompaniet ledes av assisterende ballettsjef Jahn-Magnus Johansen. Hver danser har i tillegg en personlig mentor som danser fast i Nasjonalballetten. Nasjonalballetten UNG danset sin første forestilling våren 2016 – en forestilling som ble nominert til Kritikerprisen samme år. I tillegg til egne forestillinger og turnévirksomhet, medvirker kompaniet i Nasjonalballettens produksjoner.

En høy andel av danserne har etter sitt opphold i NNB UNG fått kontrakter med Nasjonalballetten eller andre, internasjonale dansekompanier. 

Styrker rekrutteringen

– Vi mener det er strategisk viktig å øke rekrutteringen og bedre opplæringen av yngre dansere, slik at nye medlemmer i kompaniet ikke bare vil kunne ivareta, men også utvikle Nasjonalballettens særskilte stil og repertoar, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. 

Nasjonalballetten UNG skal utvikle dansere med sterk kunstnerisk integritet og en gjennomarbeidet teknikk. Danserne får spesialisering i det som i dag er Nasjonalballettens signatur: den klassiske arven, Kylián-repertoaret og egne koreografier skapt for dem.

Gode resultater

Opprettelsen av kompaniet har allerede styrket rekrutteringen av norske dansere til Nasjonalballetten. Prosjektet har også styrket samarbeidet mellom Nasjonalballetten og Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og gir et viktig bidrag til unge danseres overgang fra utdanning til en profesjonell karriere. Kompaniet skal bidra til et større miljø for de norske ballettalentene og på den måten gi et større utbytte av å ta ballettutdanning i Norge. Kompaniet skal også fungere som inspirator for det pågående arbeidet ved de regionale dansesentrene rundt om i landet.

Nasjonalballetten UNG er en flerårig satsning muliggjort av Talent Norge AS, kombinert med sjenerøse bidrag fra Sparebankstiftelsen DNB, Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse, Norsk Tipping og Scatec. Prosjektet kan vise til gode resultater og er derfor videreført og sikret finansiering framover.

Nasjonalballetten UNG 23-24

På turné våren 2024

Kontakt

Jahn Magnus Johansen

Ass. ballettsjef, leder Nasjonalballetten UNG / assistant ballet director, leader NNB2
jahn.magnus.johansen@nasjonalballetten.no

Prix de Lausanne

Nasjonalballetten er partner med Prix de LausannePrix de Lausanne er en internasjonal konkurranse for unge dansere, åpen for dansere av alle nasjonaliteter i alderen 14 til 19 år som ennå ikke er profesjonelle. Les mer her!