Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Aksel Rykkvin

Aksel Rykkvin (f. 11.04.2003) er en klassisk skolert guttesopran fra Barnekoret ved den Norske Opera & Ballett og Oslo domkirkes guttekor. Han er svært etterspurt som solist til operaer, konserter og musikkfestivaler over hele Norge. I mars 2016 oppnådde han anerkjennelse internasjonalt for sin rolle som "the boy" i Rolf Wallins nye engelskspråklige opera "Elysium". Financial Times skrev at Aksel var "uhyre god, med en musikalsk sikkerhet og klangrikdom som er nesten overmenneskelig." Frankfürter Allgemeine mente at Aksel var en "fremragende, eventyrlig sikker guttesopran" og Opernwelt kalte ham "vidunderlig rentsyngende".

Debutalbum med engelsk barokkorkester

I januar 2016 spilte Aksel inn sitt debutalbum i London med Orchestra of the Age of Enlightenment, med Nigel Short som dirigent og Sean Lewis som produsent. Albumet heter "AKSEL! Arias by Bach, Handel and Mozart", og ble sluppet 2. september 2016, til strålende anmeldelser i europeiske tidsskrifter som Gramophone, BBC Music Magazine, Diapason og Opera Now. Deler av innspillingen ble finansiert av en vellykket folkefinansieringskampanje som fikk mange støttespillere både i Norge og internasjonalt.

Aksel var invitert artist til Risør kammermusikkfestival i 2016, og sang blant annet med Henning Kraggerud og Det Norske Kammerorkester for 1000 publikummere på utescenen på Stangholmen. Et klipp av Lascia ch'io pianga er senere blitt sett av mer enn 160.000 på internett. I august 2016 sang Aksel på tre konserter under Oslo kammermusikkfestival, og i juni opptrådte han i Oslo og Bergen sammen med Arve Tellefsen og Håvard Gimse for å presentere festivalprogrammet. Julen 2016 ble Aksel invitert til å synge med Kringkastingsorkesteret på deres tv-overførte julekonsert og på konserten som markerte Arve Tellefsens 80-årsdag. Han var også en av artistene på TV2-konserten Desembertoner, i selskap med artister som Madcon og Sondre Justad.
Aksel har holdt flere meget godt besøkte solokonserter i blant annet Oslo domkirke og Nidarosdomen. Han har sunget ved viktige offisielle anledninger, for Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Erna Solberg og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg. I november 2015 sang Aksel med Oslo-Filharmonien for et fullt Oslo Konserthus. Et tidlig høydepunkt for Aksel var da han i 2015 ble invitert av assisterende Director of Music til å synge et soloprogram i King's College Chapel, Cambridge.

Førstepris i Ungdommens musikkmesterskap

Aksels karriere akselererte fra november 2014, da han 11 år gammel vant klassen for sangere 10-15 år i Ungdommens musikkmesterskap, med maksimal poengsum. Juryen (Elisabeth Norberg-Schulz, Ingebjørg Kosmo and Ståle Ytterli) skrev at Aksel var en "sjelden musikalsk begavelse" og at "publikum får frysninger når han synger".

Aksel har fått glimrende anmeldelser for solistoppgaver med Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett, ledet av Edle Stray-Pedersen. Høsten 2015 spilte han tittelrollen i Kurt Weill's læreopera "Der Jasager".

Aksel har fått sangtimer fra han var åtte år gammel av stemmepedagog Helene Haarr. Fra 2013 har Marianne Willumsen Lewis vært Aksels hovedlærer, også med ansvar for forberedelsene til debutalbumet. I 2015 fikk Aksel plass på "Musikk på Majorstuen", som er et audition-basert program for talenter innen klassisk musikk som Majorstuen skole tilbyr i samarbeid med Barratt Due musikkinstitutt.

Opptredener på tv og radio

Etter plateslipp ble Aksel invitert til "In Tune" på BBC Radio3, hvor han ble intervjuet og sang tre sanger fra platen live. Vel hjemme i Norge var han gjest på "Lindmo" på NRK1. Tidligere laget NRK TV Hovedscenen en lengre reportasje om Aksels plateinnspilling som har gått i reprise flere ganger på NRK2, og også har vært sendt mange ganger av SVT i Sverige. I tillegg har Aksel vært å høre på "Kvelden før kvelden" NRK1, minnegudstjenesten 22. juli 2015 på NRK1, TV2s Artistgalla, NRK P2 Spillerom, TV2 God Morgen Norge julaften og NRK Dagsrevyen 21.

Opptredener

Tidligere forestillinger

  • Yniold, Golauds sønn i Pelléas og Mélisande