Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Lise Davidsen

Sopran

Etter at hun vant Plácido Domingos Operalia og Dronning Sonja-konkurransen i 2015, har sopranen Lise Davidsen fra Stokke i Vestfold tatt den klassiske musikkverdenen med storm, med oppsiktsvekkende debuter på arenaer som Bayreuth, Aix-en-Provence, Glyndebourne, Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper, Wigmore Hall, Wiener Staatsoper, BBC Proms i Royal Albert Hall og Zurich Opera House. Debutalbumet hennes for Decca gikk rett til topps på UK Classical music charts. Albumet ble utgitt 31. mai 2019 med musikk av Strauss og Wagner, og fikk magasinet Gramophone til å erklære at «hun er et av de største vokaltalentene som har dukket opp de siste årene, om ikke tiår». Davidsens strålende suksess fortsetter denne sesongen: Debut på Metropolitan Opera som Lisa i Spar dame, rolledebut som Leonore i Fidelio ved Opéra de Montreal og senere samme rolle i en nyproduksjon på Royal Opera House ledet av Sir Antonio Pappano. Sommeren 2020 skulle hun vende tilbake til Bayreuth for å gjøre Sieglinde i deres nye Ringen, i tillegg til rollen som Elisabeth i Tannhäuser, men dette ble avlyst på grunn av smittesituasjonen.

Hun har nylig sunget Ellen Orford i Peter Grimes på Enescu-festivalen i Bucuresti. Forrige sesong inkluderte også Vier Letzte Lieder med Orchester de Paris, Beethovens Symfoni nr. 9 med Wiener Symphoniker og Oslo-Filharmonien, Sieglinde i Die Walküre med DR Symfoniorkestret, Beethovens «Ah, Perfido!» med London Philharmonic Orchestra og Mahlers «Knaben Wunderhorn» med Philharmonia Orchestra. Alt dette under stjernedirigenter som Yannick Seguin, Sir Antonio Pappano, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Fabio Luisi, Vladimir Jurowski og Esa-Pekka Salonen. I tillegg blir det soloresitaler i London, København og Bergen.

Blant andre nylige høydepunkter kan nevnes Elisabeth i Tannhäuser, i Zürich, München og deretter i Bayreuth, der pressen hyllet henne som «voice once in a century». Andre roller forrige sesong var Lisa i Spar dame i Stuttgart, tittelrollen i Ariadne auf Naxos i Aix-en-Provence Festival, på Wiener Staatsoper og i Glyndebourne; Agathe i en nyproduksjon av Der Freischütz i Zürich, Cherubinis Medea på Wexford Festival; Santuzza i Cavalleria Rusticana og Sancta Susanna i Oslo, samt Isabella i Das Liebesverbot ved Teatro Colon i Buenos Aires. 

På konsertscenene de siste årene kan vi nevne Verdis Requiem ved BBC Proms med London Philharmonic Orchestra med Andrés Orozco Estrada, og Strauss-sanger på Edinburgh International Festival med Oslo-Filharmonien under Vasily Petrenkos ledelse.  Hun har også oppført Strauss' Vier letzte Lieder med DR Symfoniorkestret, Stavanger Symfoniorkester, Bergen filharmoniske orkester og på utendørskonsert med Oslo-Filharmonien. Hun har også debutert som Sieglinde i Die Walküre med Toronto Symphony Orchestra og med Antwerpen Symphony Orchestra, og i Wagners Wesendonck Lieder og Mahlers Rückert-Lieder med Det Norske Kammerorkester. I 17/18-sesongen var hun Artist in Residence hos Bergen filharmoniske orkester.

Lise Davidsens talent har utløst et skred av oppmerksomhet etter at hun i 2014 ble uteksaminert fra Operaakademiet i København, og vant en rekke priser og konkurranser i 2015:  Birgit Nilsson Award og publikumsprisen ved Operalia-konkurransen i London, førstepris og Ingrid Bjoners stipend ved Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i Oslo og tre priser ved Hans Gabor Belvedere Competition i Amsterdam.

Av andre utmerkelser, priser og stipender har hun fått kan vi nevne The HSBC Aix-en-Provence Laureate, Statoils talentpris, Léonie Sonning talentpris, Danish Singers Award, Flagstadprisen, Young Artist of the Year Award ved Gramophone Classical Music Awards.

https://www.lisedavidsen.com/files/2022/09/Lise-Davidsen-Biography-2022-23.pdf

 

Opptredener

Fremtidige forestillinger