Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Randi Stene

Operasjef

Randi Stene har etablert seg som en av de viktigste skandinaviske sangere i sin generasjon.

Hun ble født i Trondheim i 1963, og avsluttet sin utdannelse som operasanger på Operaakademiet i København. Mezzosopranen opptrådte på Det Kongelige Teater første gang i 1988, og var fast tilknyttet teatret som solist fram til august 2019.

Stene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i den engelske konkurransen «Cardiff Singer of the World» i 1991 og da hun sang Octavian i Rosenkavaleren på Théâtre du Châtelet i Paris.

Siden har hun opptrådt på flere av verdens ledende scener – som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris og mange flere.

Mange av Randi Stenes partier har vært såkalte ”bukseroller”, roller som skal synges av en mørk mezzo-sopran, for eksempel Cherubino i Figaros bryllup og Orfeus i Orfeus og Euridike. Men hun har også sunget mange av de mer kvinnelige karakterene i sitt fag, som tittelrollen i Bizets Carmen, Cornelia i Julius Cæsar og Amneris i Verdis Aida.

I de senere år har hun hatt stor suksess i Wagner-faget med blant andre Fricka i Ringen, Brangäne i Tristan og Isolde og Kundry i Parsifal.

Randi Stene er en ofte benyttet konsertsanger og har opprådt under ledelse av kjente dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Pierre Boulez, Christoph von Dochnany, Bernhard Haitink og Andres Nelsons. Hun er også en dedikert lieder-tolker og har gjort flere cd-innspillinger med pianister som Burckhard Kehring, Ketil Bjørnstad og Håvard Gimse.

Randi Stene har også innehatt flere lederstillinger innenfor kulturfeltet. Hun har gjennom en årrekke hatt sin egen liedfestival, "Sommersang på Ringve", hun har vært kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival, og i 2013 ble hun tilknyttet Trondheim Symfoniorkester og Opera som casting-ansvarlig og senere operasjef.

I 2009 ble hun professor i sang ved Norges musikkhøgskole, en stilling hun hadde til hun ble utnevnt som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett i 2020. 

Portrett av operasjef Randi Stene Randi Stene

Opptredener