Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Daniel Proietto

Gjesteartist og koreograf

Argentinske Daniel Proietto kom til Nasjonalballetten i 2013, og har allerede gjort seg bemerket i en rekke fremtredende partier og roller. Høsten 2013 danset han tittelrollen i Øyens nye Petrusjka som åpnet I Fokines verden, og i samme forestilling gjorde han seg også sterkt bemerket som koreograf med Cygne, en moderne versjon av Svanens død. Han har danset ledende partier i Kyliáns balletter Gods and Dogs og Soldiers' Mass. Han danset i urpremierene av Scarletts Vespertine og Walerskis Chamber, og medvirket som skuespiller og danser i Øyens teateroppsetninger Coelacanth og Avenida corrientes på Scene 2.

Proietto er utdannet ved Instituto Superior de Arte del Teatro Colón i Buenos Aires. Etter å ha vunnet flere ballettkonkurranser, ble han tilknyttet Ballet de Santiago i Chile som 16-åring. Han har jobbet med kompanier som Teatro Argentino og Carte Blanche, og utformet og fremført verker av blant andre Amanda Miller, Ina Christel Johannessen, Ohad Naharin og Robyn Orlin. Som danser, koreograf og pedagog har han turnert i mer enn 30 land, og blant annet gjestet New York City Center og BAM i New York, Paris' Theatre National du Chaillot, Sadler’s Wells og Coliseum i London, Tokyos Bunkamura, Teatro Colón i Buenos Aires, Esplanade i Singapore og Forum i Monaco.

Proietto er en viktig bidragsyter for Russell Maliphant. Verket AfterLight (Part 1), skapt for Proietto, ble i 2010 nominert til Laurence Olivier-prisen og sikret Maliphant Critics’ Circle National Dance Award for beste koreografi, mens Proietto mottok prisen for den mest oppsiktsvekkende mannlige danser. Proietto har siden 2005 jobbet tett med Alan Lucien Øyen og winter guests på flere prisvinnende produksjoner. Han har fått utmerkelser både som danser og koreograf: I 2007 fikk han førsteprisen i International Competition for Choreographers i Hannover 2007, i sesongen 2009–10 ble han rangert som nummer én på magasinet Dance Europes liste over de 100 beste internasjonale dansekunstnere, i 2011 fikk han den italienske prisen ApuliArte for sin innsats i Cherkaouis kritikerroste Faun, og i 2013 fikk han Rolf Gammleng-prisen. I 2012 danset han også i filmen Anna Karenina av Joe Wright.

 

Opptredener

Utvalgte tidligere forestillinger