Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Philip Currell

Solist

Britiske Philip Currell kom til Nasjonalballetten i 2004 og ble utpekt til solist i 2012. Her har han gjort prinserollene i klassikerne Svanesjøen, Nøtteknekkeren, Tornerose og Askepott, foruten rollen som Espada i Nurejevs Don Quixote, tittelrollen i Onegin, Des Grieux i MacMillans Manon, Solor i La Bayadère og Albrecht i Giselle. I nyere verk har han danset Vronskij i Spucks Anna Karenina og Alan i Neumeiers En sporvogn til begjær, og tittelrollen i Spucks Woyzeck ble skapt for ham – en rolle Vårt Land mente han tolket «med en skuespillers tilstedeværelse og sikkerhet i hvert trinn».

Currell har danset Pastor Manders i Moum Aune og Espejords Ghosts – Ibsens Gengangere, og den unge Pastor Manders på turné til Hongkong og Shanghai. I Moum Aunes kritikerroste Hedda Gabler høsten 2017 var han medskapende til egen koreografi i rollen som Jørgen Tesman, en rolle han høsten 2019 danset i Bolsjojteatret.

Han har danset fremtredende solopartier i Balanchine-ballettene De fire temperamenter, Tsjajkovskis pianokonsert nr. 2, Symfoni i C (2. sats), Symphony in Three Movements, Serenade og Agon, og i Tetleys Arena, Voluntaries og Stormen. Videre har han utmerket seg i moderne ballett gjennom fremtredende partier i Kyliáns Wings of Wax, Tiger Lily, Soldiers' Mass, Stepping Stones, Heart’s Labyrinth, Sechs Tänze, No More Play, Sarabande og Symphony of Psalms, i Forsythes In the Middle, Somewhat Elevated, Steptext, Workwithinwork og Enemy in the Figure, Duatos White Darkness og Arcangelo, i McGregors Chroma og i Subject to Change, Skew Whiff, Softly as I Leave You, Shoot the Moon og Same Difference av koreografduoen Lightfoot og León. Verk av Wheeldon, Dawson og Ekman står også på hans merittliste, og foruten sistnevnte har også koreografer som Kylián, Strømgren, Elo, Boyadjiev, Espejord, Øyen og Lidberg skapt partier og roller for ham.

Currell er fra London og utdannet ved The Royal Ballet School og ved English National Ballett School. Han danset ved Nasjonalballetten i Portugal før han kom til Oslo.

Philip Currell Foto: Maiken Mathisen

Opptredener

Utvalgte tidligere forestillinger