Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Jiří Kylián

Koreograf

Jiří Kylián er en av de mest innflytelsesrike samtidskoreografene, og er godt kjent for vårt publikum. Kylián ble født i 1947 i Tsjekkia og ble utdannet ved konservatoriet i Praha og Royal Ballet School i London. Allerede under studiene begynte han å koreografere, men debuterte offisielt som koreograf i 1970. I 1968 begynte han som danser ved Stuttgart Ballett, der han arbeidet til han flyttet til Haag og Nederlands Dans Theater. Her var han kunstnerisk leder fra 1975 til 1999, men ble værende i kompaniet som huskoreograf fram til 2009. Siden da har han jobbet som frilanser. Kylián har fått en lang rekke priser, blant annet den franske æreslegionen, den nederlandske oransjeordenen, en æresmedalje fra den tsjekkiske presidenten, den britiske teaterprisen Olivier, flere Nijinsky-priser, Gulløven for livslangt arbeid fra Venezia-biennalen og et æresdoktorat ved Juillard i New York.  

Nasjonalballetten er ett av kompaniene som har fått anledning til å danse flest av hans verk. Ballettsjef Ingrid Lorentzen sier noe om hans betydning her: «Gjennom årene har vi strukket oss i møte med Kyliáns dans – som enkeltpersoner og som kompani. Slik har vi blitt stadig mer finstemte, slik hans koreografi er. Mangfoldigheten og det fine registret setter spor hos hver enkelt danser som har fått lov til å kjenne og uttrykke materialet. Og nettopp denne balansen, mellom det individuelle uttrykket og gruppens samlede tolkning, er avgjørende for Kylián.  Kanskje fordi det ikke bare gjelder danserne, men mennesket som sådan. Mister vi oss selv, blir det tungt å leve. Men mister vi hverandre, mister vi alt.» 

Nasjonalballetten har tidligere danset 25 verk av Kylián: Stool Game, Symphony in D, Forgotten Land, Stamping Ground, Heart’s Labyrinth, Whereabouts Unknown, Bella Figura, Falling Angels, Wings of Wax, 27’52’’, Creations, Polonise from Archimboldo, Sechs Tänze, Symphony of Psalms, Tar and Feathers, No More Play, Sarabande, Gods and Dogs, Soldier’s Mass, Stepping Stones, Last Touch First, Petite Mort, Sweet Dreams, Tiger Lily og den helaftens balletten One of a Kind. 

Opptredener