Gratis digital visning
Faun/
Boléro

Ny dans til legendarisk musikk
Midt i en pandemi skapte tre lovende koreografer to nye balletter. Nå kan du se forestillingen for andre gang denne våren – med nye dansere i de ledende rollene. Se Isabel Vila, Luca Curreli, Nora Augustinius og Silas Henriksen hjemme i din egen stue fra 29. april.

Fra 29. april t.o.m. 13. mai viser vi forestillingen igjen
Med Afternoon of a Faun og A Boléro viser Anaïs Touret, Whitney Jensen og Samantha Lynch at de kan fylle en stor scene med dans som virkelig gir noe.
– INGER MARIE KJØLSTADMYR, Dagsavisen
Det er verdt å få med seg disse to ballettene. Morgendagens kvinnelige koreografer bærer utvilsomt i seg sterke kunstneriske stemmer
– KAREN FRØSLAND NYSTØYL, NRK
Kritikerrost i «koronaåret»
Whitney Jensen, Samantha Lynch og Anaïs Touret er dansere i Nasjonalballetten, men også koreografer, og nå lager de for første gang dans på Hovedscenen.
Anaïs Touret ble utpekt som en stigende stjerne i det internasjonale magasinet Dance Europe, og invitert av både Royal Opera House og den tyske Ostertanz-festivalen med verket Let's Play. Her hjemme omtalte NRK henne som «en spennende koreograf» etter urpremieren på Wagō.
Nå koreograferer Touret sammen med Whitney Jensen. Hun har en oppsiktsvekkende karriere som danser, først som «principal» i Boston Ballet og nå som solist i Nasjonalballetten, og har danset hovedrollene i både Svanesjøen og La Bayadère. Som koreograf skapte Jensen i fjor duetten To Fly til Kammerdans på Scene 2.
En kvinnes begjær
Kvinnelig begjær skildres i deres felles verk Afternoon of a Faun. Det er inspirert av diktet «Faunens ettermiddag» av Stéphane Mallarmé, men med en vri: Hovedpersonen er ikke lenger en mannlig faun, men en kvinne.
På sin reise fra fødsel til død møter hun ulike karakterer – og beveger seg i grenselandet mellom virkelighet og hallusinasjon.
14 dansere er med. De danser til Claude Debussys Prélude à l'après-midi d'un faune, et stykke som er blitt betegnet som starten på moderne musikk. Lydbildet består også av elektronisk musikk, og antyder en sammensatt sinnsstemning.
Heftig Ravel
Samantha Lynch har i sitt verk A Boléro koreografert til Ravels berømte Bolero fra 1928, der det samme musikalske motivet gjentas og gjentas – heftigere og kraftigere for hver gang.
Lynch har hørt Bolero siden hun var barn og vil leke seg med undertonene og rytmikken i musikken. «Jeg elsker at et så enkelt stykke kan bli så massivt», sier hun. Scenografien, en boks oppkalt etter Lynchs bestefar Ray, representerer et trygt sted. Et sted å bryte fri fra, men også et sted som føles som hjemme.
Dette er både livlig og sårbart, enkelt og komplekst, nært og samtidig alltid på vei et nytt sted. Litt sånn som livet selv.
– INGER MARIE KJØLSTADMYR, Dagsavisen
Det var slående hvordan Silas Henriksen (som kan oppleves på nett først etter påske) maktet å smugle en form for stillhet inn i noen bevegelser – til tross for det generelt høye tempoet.
– Margrete Kvalbein, Aftenposten
Innovativ koreografisatsing
Samantha Lynch har skapt flere verk, sist C aura for to mannlige dansere til Kammerdans. I 2019 ble hun invitert til Royal Opera House med for: jake, en duett hun danset og skapte med Douwe Dekkers.
Lynch har ledet Nasjonalballetten RAW siden hun tok initiativ til koreografiverkstedet i 2018.
Og Debussys solskimrende toner er byttet ut med den norske komponisten Peter Badens forvrenging av dem. Ja, det minner igjen mistenkelig mye om livet, bortsett fra at der må vi sørge for musikken selv.
– INGER MARIE KJØLSTADMYR, Dagsavisen
Faun/Boléro var opprinnelig ment framført med Operaorkestret. Av smittevernhensyn vil forestillingen framføres med innspilt musikk.
Lynch, Jensen og Touret er med i workshopkompaniet, en del av Nasjonalballettens koreografisatsing, i et trepartssamarbeid mellom Talent Norge og Norsk Tipping.