Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Whitney Jensen

Solist

 

 

Amerikanske Whitney Jensen ble utnevnt til solist etter å ha danset Kitri i Don Quixote våren 2017, ett år etter at hun kom til Nasjonalballetten. I 2018 debuterte hun i den krevende dobbeltrollen som Odette og Odile i Holmes' Svanesjøen, og siden har hun danset Nikiya og Gamzatti i La Bayadère, Kitty i Spucks Anna Karenina, Clara i Boyadjievs Nøtteknekkeren, hovedrollen i Balanchines Tsjajkovskij Pas de Deux og Allegro Brillante, Julie i balkongduetten fra Corders Romeo og Julie, og tittelrollen i Giselle. Hun var med i norgespremieren på McGregors Chroma og urpremieren på Portners islands, og har danset framtredende partier i Kyliáns One of a Kind, Ekmans Cacti og Mats Eks Hun var svart.

Som koreograf debuterte Jensen på Hovedscenen med verket Afternoon of a Faun, koreografert med Anaïs Touret våren 2021. Hun har lagd dans til Nasjonalballetten RAW og skapte verket To Fly høsten 2020. Hun er med i workshopkompaniet, en del av Nasjonalballettens koreografisatsning.

I hennes tidligere kompani, Boston Ballet, ble hun utnevnt til solist i 2011 og principal dancer (øverste nivå) i 2014. Hun har danset Michaëla i Scarletts Carmen, Clara i Boyadjievs Nøtteknekkeren og i Balanchines Theme and Variations, Forsythes In the Middle, Somewhat Elevated samt Kyliáns Falling Angels, Sweet Dreams, Tiger Lily og Petite Mort. Hun har medvirket i klassiske balletter som Romeo og Julie, Giselle, Askepott og Tornerose, og danset i verk av koreografer som Ekman, Clerc og Robbins. Jensen flyttet fra Salt Lake City til New York som tolvåring for å trene med den russisk-amerikanske ballerinaen Valentina Kozlova. Da hun deltok i den 23. internasjonale ballettkonkurransen i Varna, var hun første kvinnelige amerikanske danser til å vinne konkurransen.

Sort/hvitt portrett av danser i Nasjonalballetten Whitney Jensen / Foto: Erik Berg

Opptredener

Fremtidige forestillinger

Utvalgte tidligere forestillinger