Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Samantha Lynch

Solist

«Samantha Lynch gjør en fremragende hovedrolle. Fra hun balanserer inn på scenen og forblir der hele forestillingen igjennom, viser hun en forståelse for Jiří Kyliáns rare og gåtefulle bevegelsesspråk.» Det skrev Vårt Land da Lynch debuterte i hovedrollen i Kyliáns helaften One of a Kind våren 2021. Høsten samme år var hun som én av fire dansere i Nasjonalballetten med på turnéforestillingen Dialogues, hvor hun medvirket i Portners islands og Kyliáns 14'20''. Samme høst ble hun også utnevnt til solist. Lynch hadde også en sentral rolle i Moum Aunes biografiske danseforestilling We are better now? våren 2020, og i 2017 var hun medskapende til egen koreografi i rollen som Tante Julle Moum Aunes kritikerroste Hedda Gabler.

Hun har danset fremtredende partier i Kyliáns Soldiers' Mass, Gods and Dogs og Tiger Lily, og roller som Myrtha i Giselle og Mercedes i Nurejevs Don Quixote. Hun har danset urpremierene islands (Portner) og The Commoners (Haagenrud), i Johannesens Scheherazade og Proiettos solo Cygne, og medvirket i balletter som Svanesjøen, Askepott, Nøtteknekkeren, Romeo og Julie, MacMillans Manon, Scarletts Carmen og Ekmans A Swan Lake og ROOMS.

Som koreograf debuterte Lynch på Hovedscenen med A Boléro våren 2021. Hun er initiativtaker til og har i flere år ledet dansernes eget koreografiverksted Nasjonalballetten RAW. Sammen med Douwe Dekkers har hun blant annet skapt verket for: jake, som ble valgt ut til International Draft Works ved Royal Ballet i London. Høsten 2020 skapte hun C aura til Kammerdans, og fra samme høst er hun med i workshopkompaniet, en del av Nasjonalballettens nye koreografisatsning. Hun har også blitt invitert til å koreografere et verk til forestillingen Horizonte for juniorkompaniet til Ballett Zürich, med premiere høsten 2022.

Samantha Lynch kommer fra Melbourne og er utdannet ved The Australian Conservatoire of Ballet. Hun har vært aspirant ved San Fransisco Ballet og danset i seks år ved Houston Ballet før hun kom til Nasjonalballetten. Her danset hun blant annet i Hush og Grinning in your face av Christopher Bruce.

Sort/hvitt portrett av danser i Nasjonalballetten Samantha Lynch / Foto: Erik Berg

Opptredener

Utvalgte tidligere forestillinger