Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Aarne Kristian Ruutu

Ballettmester

Aarne Kristian Ruutu ble i 2012 utnevnt til solist i Nasjonalballetten. Samme år mottok han Kritikerprisen for sin rolletolkning av Mercutio i Corders Romeo og Julie, en rolle juryen mente var hans «absolutte gjennombrudd. Så sterk, samtidig lett og leken.»

Andre viktige hovedroller har vært Nøtteknekkerprinsen i Bjørns Nøtteknekkeren, Drosselmeyer i Boyadjievs Nøtteknekkeren, pas de trois og Rothbart i Holmes’ Svanesjøen, Ferdinand i Tetleys Stormen og Koschei i Scarletts Ildfuglen, en av flere roller som er blitt skapt for ham. Han har også tolket ballerinaen Lucile Grahl på tåspiss i Pas de Quatre, rollen som Escamillo i Carmen – en ballett i tre akter, Stiva i Anna Karenina, Presten i Strømgrens Utkanten og Engstrand i Ghosts – Ibsens Gengangere av Marit Moum Aune og Cina Espejord.

Ruutu har danset fremtredende partier i en lang rekke moderne verk, ikke minst Kyliáns Bella Figura, 27"52’, Wings of Wax, Sarabande, Symphony of Psalms, Soldiers' Mass, Tar and Feathers, Petite Mort, Sechs Tänze, Gods and Dogs og Last Touch First. Det samme gjelder Same Difference, Safe as Houses og Sleight of Hand av koreografduoen León og Lightfoot. I tillegg har Ruutu jobbet mye med koreografer som Duato og Forsythe, sistnevnte i blant annet The Vertiginous Thrill Of Exactitude. Ved andre scener har han blant annet danset hovedrollen i La Vivandiere, Basilio i Don Quixote og både D'Artagnan, Athos og Aramis i De tre musketerer. Høsten 2020 hadde han rollen som Huan i musikalversjonen av Bienes historie på Det Norske Teatret.

Fra høsten 2022 er Ruutu ansatt som ballettmester i Nasjonalballetten.

Ruutu er utdannet ved ballettskolen i hjembyen Vantaa i Finland og ballettskolen ved Finlands nasjonalballett, og danset ved Le Jeune Ballet de France i Paris før han i 2001 kom til Oslo. Han har opptrådt ved en rekke internasjonale scener, blant annet Garnier-operaen i Paris og Bolsjoi-teatret i Moskva. Han vant i 1999 Stora Daldansen i Sverige og kom i 2001 på 2. plass i Luxembourg International Ballet Competition.

Opptredener

Fremtidige forestillinger

Tidligere forestillinger