Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Maria Kochetkova

Gjestesolist

Russiske Maria Kochetkova er utdannet fra Bolsjojballetten. Hun danset i The Royal Ballet og English National Ballet før hun fra 2007 til 2018 var solist i San Francisco Ballet. Fra 2015 var hun i tillegg solist i American Ballet Theatre i New York.

Rolledebuten i tittelrollen i Manon høsten 2018 var startsskuddet på hennes tilværelse som gjestesolist i Nasjonalballetten. Her har hun også danset Odette og Odile i Svanesjøen og Nikiya i både The Kingdom of the Shades og hele La Bayadère.

Kochetkova har i løpet av sin fantastiske karriere gjestet Bolsjoj- og Stanislavsky-teatret i Moskva, Mariinsky- og Mikhailovsky-teateret i St. Petersburg, Operaen i Roma, Teatro alla Scala i Milano, Tokyo Ballet, Cubas nasjonalballett, Compañía Nacional de Danza i Madrid, Teatro Colon i Buenos Aires, Hong Kong Ballet og English National Ballet i London.

Hun har utmerket seg i store klassiske roller, som tittelrollen i Wheeldons Askepott og Ashtons Sylvia, Julie i Tomassons Romeo og Julie, dobbeltrollen som Odette/Odile i Svanesjøen, Kitri i Nureyev/Petipas Don Quixote, Swanilda i Balanchines Coppélia, Tatjana i Crankos Onegin, Nikiya i Makarovas La Bayadère, Medora i Le Corsaire og roller som Snødronningen og Sukkerfeen i Tomassons Nøtteknekkeren. Koreografer som McGregor, Dawson, Forsythe, Wheeldon og Scarlett har kreert solopartier for Kochetkova, og hun har også en rekke balletter av blant andre Ashton, Balanchine, MacMillan, Morris, Possokhov, Ratmansky, Robbins og Tomasson på repertoaret.

Hun danser i filmversjonen av Tomassons balletter Romeo og Julie og Nøtteknekkeren, og har også vært med i reklamefilm og musikkvideoer. Sommeren 2019 danset hun sin egenkuraterte forestilling Maria Kochetkova: Catch Her If You Can ved Joyce Theater i New York.

Kochetkova ble i 2017 utnevnt til årets ballerina ved Premio Positano. Hun ble nominert til den britiske kritikerprosen (Critics’ Circle National Dance Award) for beste kvinnelige danser i 2014 og til den prestisjefylte Benois de la Danse-prisen i 2013 for rollen som Tatjana i Crankos Onegin. I 2009 gikk hun til topps i NBC-showet Superstars of Dance, og hun mottok Isadora Duncan-danseprisen for sin Giselle i 2008. Hun har også vunnet priser i en rekke internasjonale ballettkonkurranser.

 

Opptredener

Utvalgte tidligere forestillinger