Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

53 profesjonelle sangere

Operakoret er Norges eneste profesjonelle kor på heltidsbasis, og teller i dag 53 sangere fra 15 nasjoner. På scenen kan de opptre i alle tenkbare karakterer. Hver og en av dem har mange års sangstudier bak seg, og måtte konkurrere mot sangere fra et internasjonalt profesjonelt nivå før de fikk jobben.

I tillegg til sangferdighetene må de også ha et tydelig kroppsspråk og mimikk; kort sagt være gode skuespillere med god fysikk. Mange av koristene bekler også solistroller i våre operaoppsetninger og er etterspurte solister både i inn- og utland.

Da Operakoret ble etablert under Kirsten Flagstads ledelse i åpningssesongen 1958/59, besto koret av 22 sangere med kun 4 måneders tjeneste pr. år. Ved behov for forsterkninger ble det hyret inn ekstrasangere fra amatørkor, primært fra Akademisk korforening. Først i 1962 fikk operakorsangerne helårskontrakter, og stoffet ble innstudert av repetitør Rolf Østbye. Først i 1970 fikk Operakoret en kormester på fast basis, og den første var ungareren Jenö Hukvari. Etter ham har Stefan Sköld, Tore Dingstad, Lars Notto Birkeland, Raymond Hughes, Steffen Kammler, David Maiwald og Martin Wettges innehatt stillingen. Stephen Harris er nåværende kormester.

Foruten å medvirke i Nasjonaloperaens forestillinger, har de også egne a-capella-konserter og konserter med Operaorkestret og andre orkestre, og har gjort stor lykke med oratorier, spesielt med Verdis Requiem. De har også vært på flere utenlandsturneer, der vi kan nevne Dalhalla, Karlstad, Kiel, Berwaldhallen i Stockholm (Otello konsertant), Wiesbaden i Tyskland (Anne Pedersdotter og Bibalos Macbeth), Norwich i England (med hele Wagners Ringen), Savonlinna i Finland (Peter Grimes og Den fjerde nattevakt).

Operakoret