Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Silas Henriksen

Solist

«Silas Henriksens tolkning av Hamlet er knallgod, og han løfter forestillingen hele veien igjennom – både som skuespiller og danser», skrev Aftenposten da Silas Henriksen hadde hovedrollen i Øyens The Hamlet Complex i 2018, samme år som han danset hovedrollen i Strømgrens Sult. I 2017 var han medskapende til egen koreografi i rollen som Eilert Løvborg i Moum Aunes Hedda Gabler. «Henriksen er fantastisk som Løvborg», skrev Dance Europe etter urpremieren, og kritikeren mente også at flere av forestillingens mest interessante duetter var mellom Hedda Gabler og Løvborg.

Henriksen ble oppdaget av koreografduoen Sol León og Paul Lightfoot under prøver med Nasjonalballetten i Oslo i 2010, og ble tilbudt kontrakt som danser i Nederlands Dans Theater i Haag. Han ble der fra høsten 2010 til våren 2015, mens han hadde permisjon fra Nasjonalballetten. I Haag jobbet han tett med huskoreografene León og Lightfoot, som kreerte roller for ham i verk som Schmetterling, Skipping over Damaged Area, Shine a Light, School of Thought og Spiritwalking. Med deres forestilling Sehnsucht / Schmetterling turnerte Henriksen verden rundt og besøkte prestisjetunge scener som Lincoln Center i New York, Sadlers Wells i London, Mariinskij-teatret i St. Petersburg og Bolsjojteatret i Moskva.

Etter at Henriksen kom tilbake til Nasjonalballetten i 2015, har han danset i Kyliáns One of a Kind, Petite Mort, Sarabande og Sweet Dreams, León og Lightfoots Sad Case og Sleight of Hand, foruten rollene som Grev Alexej Vronskij og Konstantin Ljevin i Spucks Anna Karenina. I 2020 danset han i Houghs 5 Ballerinas i strømmeforestillingen Nærme og Moum Aunes We are better now? på Operataket. Han har også medvirket i MacMillans Manon, Øyens Timelapse, Ekmans Rooms, Nøtteknekkeren, og gjort rollen som Hilarion i Giselle. Han mottok i 2010 Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris på 500 000 kroner, samme høst som han danset rollen som Alan Grey i Neumeiers En sporvogn til begjær.

Henriksen blir også lagt merke til for sitt samarbeid med artisten Nils Bech – som danser i flere musikkvideoer, og som regissør for Bechs musikkvideo «Shame». Han danset også for Kong Harald og Dronning Sonja da Bech sang under feiringen av deres gullbryllup i Domkirken høsten 2018. Han er opprinnelig fra Arendal og utdannet ballettdanser ved Kunsthøgskolen i Oslo. Sesongen 2007–2008 var han aspirant ved Nasjonalballetten, før han ble medlem av kompaniet.

Sort/hvitt portrett av danser i Nasjonalballetten Silas Henriksen

Opptredener

Utvalgte tidligere forestillinger