Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Melissa Hough

Solist

Melissa Hough er født i Maryland i USA og utdannet ved Kirov Academy of Ballet i Washington under ledelse av All Sizova. Hun har tidligere danset i Boston Ballet under ledelse av Mikko Nissinen, hvor hun ble utnevnt til principal dancer (øverste nivå), og i Houston Ballet under ledelse av Stanton Welch, der hun var førstesolist. Hough begynte i Nasjonalballetten i 2013 og ble utnevnt til solist i 2014.

I 2017 ble hun tildelt Wilhelmsen opera- og ballettpris for sitt arbeid som solist og koreograf i Norge. Hun ble også utpekt i kategorien fremragende kvinnelig rolleprestasjon i magasinet Dance Europes Critic's Choice i 2015 for sin rolle som Carmen i Scarletts Carmen – en ballett i tre akter, som ble skapt for henne i 2014. I filmversjonen av Ekmans A Swan Lake, som er blitt vist internasjonalt, danser hun den svarte svanen.

Som koreograf har Hough skapt koreografi i Norge og USA både på oppdrag og på eget initiativ. Hun koreograferte Epic Short i 2016 til forestillingen Sleepless Beauty, en ballett som ble framhevet i Dance Europes Critic's Choice-kåring for beste premiere, og som ble invitert til Diaghilev-festivalen i St. Petersburg i 2018. I 2019 skapte hun balletten Bout of the Imperfect Pearl til Barokk bevegelse, og i 2020 sto hun for balletten 5 Ballerinas, som ble filmet og sendt live som del av strømmeforestillingen Nærme. «Pokker, så godt det gjør å se god koreografi igjen», skrev Dance Europe. Hun er med i workshopkompaniet, en del av Nasjonalballettens koreografisatsing.

Houghs repertoar som danser omfatter hovedrollen i Carmen, Manon, Ildfuglen, Svanesjøen, La Bayadère, Nøtteknekkeren, Giselle, Tornerose, Askepott, Anna Karenina og Onegin. Hun har danset i balletter av Balanchine, Robbins, Bournonville, Cranko, Ashton, MacMillan, Wheeldon, Tharp, Kylián, Forsythe, León og Lightfoot, Kudelka, Bruce og Caniparoli – og koreografer som Childs, Morris, Welch, Niccolo Fonte, Barton, Scarlett, Ekman, Pickett og Elo har skapt partier for henne.

Hough var tidligere tilknyttet New York City Dance Alliance som pedagog i ballett og samtidsdans. Hun har undervist ved flere skoler i Oslo, deriblant Kunsthøgskolen i Oslo, og sittet i juryen under den nordisk-baltiske ballettkonkurransen Stora Daldansen.

Sort/hvitt portrett av danser i Nasjonalballetten Melissa Hough

Opptredener

Fremtidige forestillinger

Utvalgte tidligere forestillinger