Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Yngve Søberg

Baryton

«Helt fremragende», skrev Morgenbladets anmelder om Yngve Søbergs tolkning av Enrico i Lucia di Lammermoor. Sesongen 19/20 hyllet kritikerne ham for hans tolkning av Rigoletto her ved Den Norske Opera & Ballett, og NRK mente at hans kraftprestasjon gjorde det til en «uforglemmelig opplevelse».

Etter studier ved Norges musikkhøgskole og Det Kongelige Danske Operaakademi, debuterte barytonen i rollen som mandarin i Turandot ved operaen i København. Ved Nasjonaloperaen her hjemme var hans første rolle sakristanen i Puccinis Tosca i 2007. 

Fra 2010 har han vært en av de faste solistene og har sunget roller som Cesare Angelotti i Tosca, Amonasro i Aida, Germont i La traviata, Sharpless i Madama Butterfly, Junius i The Rape of Lucretia, Alfio i Cavalleria Rusticana, Marcello i La bohème, Escamillo i Carmen, Giorgio Germont i La traviata, tittelrollen i Figaros bryllup, Masetto i Don Giovanni, og tittelrollen i Rigoletto.

Sesongen 18/19 debuterte han i rollen som Rigoletto i Firenze og som Sharpless i Madama Butterfly i Zürich. Rigoletto gjorde han også her både i 2019 og 2022, og Vårt Land skrev at Søberg var født til rollen, og at «det skal stort hjerte og en stemme som har det levende livet i seg, for å gestalte denne komplekse skikkelsen, noen vil si en av de mest sammensatte i operalitteraturen». De siste årene har han gjort flere store roller her i Operaen: som Escamillo i en konsertant versjon av Carmen, Don Carlo di Vargas i Skjebnens makt (også den konsertant), som far i Hans og Grete, Mandryka i Arabellas vals, Amfortas i Parsifal 3. akt, Scarpia i Tosca og Orestes i Elektra – «stødig og fantastisk vakkert sunget», som Aftenpostens anmelder Aksel Dalmo Tollåli skrev.

Ellers kan nevnes roller som Alfio i Cavalleria rusticana og Tonio i Pagliacci i Graz, tittelrollen i Rigoletto ved Festspillene i Bregenz i Østerrike og ved Staatsoper Hamburg. Han har også sunget Amonasro i Aida på OscarsborgOperaen.

Yngve Søberg har gjort seg bemerket i flere sangkonkurranser, og var en av finalistene i Belvedere Competition i 2007. Med et konsertrepertoar bestående av blant annet Händels Messias, Mozarts Requiem, Faurés Requiem og Beethovens Symfoni nr. 9 er han også en ettertraktet konsertsanger.

Yngve Søberg Foto: Max Emanuelson

Opptredener

Fremtidige forestillinger

Utvalgte tidligere forestillinger