Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

90 fulltidsansatte orkestermusikere

Operaorkestret har de senere årene etablert seg blant Norges fremste orkestre. Gjennom sesongen medvirker de i rundt 160 opera- og ballettforestillinger, og de spiller hver sesong tre eller fire større symfoniske konserter på Operaens hovedscene

Orkestret kan føre sin historie tilbake til 1827, nærmere bestemt til Strømbergs Theater, som var et av de første stedene det ble framført opera i Norge. Ved opprettelsen av Christiania Theater i 1837 og åpningen av Nationaltheatret i 1899 ble disse stedene orkestrets hovedsete, inntil Den Norske Opera åpnet dørene på Youngstorget i 1959.

Da Den Norske Opera & Ballett flyttet inn i nytt signalbygg i Bjørvika i 2008, fikk orkestret en egen orkesterprøvesal og akustiske arbeidsforhold i verdensklasse.

Etter opprettelsen av den symfoniske konsertserien har kapasiteter som Lorin Maazel, Zubin Mehta, Leif Segerstam, Alexander Lazarev, Michail Jurowski og Hartmut Haenchen gjestet Operaen og skapt mange magiske øyeblikk med orkestret. I tillegg til forestillinger og konserter byr også orkestermusikerne på en egenprodusert kammermusikkserie på Scene 2.

Musikerne har som sitt viktigste kollektive hovedmål å skape den beste orkestermusikalske rammen for Den Norske Opera & Balletts forestillinger. Orkestret høster gode kritikker, også i utenlandske kulturmedier. Gjennom mange år har dessuten orkesteret hatt et fruktbart musikalsk samarbeid med Rinaldo Alessandrini i blant andre Händel- og Mozartoperaer, og de har med ham som dirigent gitt ut en kritikerrost innspilling av operaovertyrer av W.A. Mozart. Man kan også nyte Operaorkestrets medvirkning i innspillinger med sopranene Eli Kristin Hanssveen og Marita Sølberg, dirigert av John Helmer Fiore.

Høsten 2016 mottok orkestret Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris på én million kroner. Prisen gjorde det mulig for orkestret å dra på turné til København og Helsinki høsten 2017.

Operaorkestret